Αρχική Ενέργεια Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αδειοδοτώντας την κρατική εταιρεία...

Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αδειοδοτώντας την κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ

0
TPAO Turkey Energy
Διαφήμιση

Με ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς θα ξεκινήσει άμεσα τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, από την πλευρά των κατεχόμενων.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η απόφαση αυτή έρχεται ως “απάντηση” στις έρευνες που ξεκίνησε η ExxonMobil σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Ο πλούτος ανήκει και στις δύο πλευρές” υπογραμμίζει η τουρκική ανακοίνωση, ζητώντας από την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσεις τις “μονομερείς ενέργειες”.

Στην τουρκική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δραστηριότητες της Exxon Mobil με την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα της περιοχής και μπορεί να αλλάξουν “ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες” στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος.

Η έναρξη εργασιών της Exxon Mobil μπορεί να αλλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει στην ανακοίνωσή του και επαναλαμβάνει ότι «θα ξεκινήσει δραστηριότητες και στις περιοχές που η “τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου” αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ)».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

“Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Αυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της την επίλυσης του προβλήματος.

Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές , είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Με αυτή την αφορμή, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων. Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού.

Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια , ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα.

Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου”.

turk

Αμετακίνητες οι ΗΠΑ στην υποστήριξη των δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ 

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετακίνητες στη δέσμευσή τους για υποστήριξη του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της.

«Συνεχίζουμε τη μακροχρόνια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και υποστηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της. Είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή τη δέσμευση», δήλωσε ο κ. Φάνον.

Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ταυτόχρονα «ενθαρρύνουν τις δύο κοινότητες να συνεχίσουν να εργάζονται για μια περιεκτική λύση και να διασφαλίσουν ότι όλα και όποια έσοδα από τον ορυκτό αυτό πλούτο θα κατανέμονται δίκαια».

Σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να εμπλακούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι ο ίδιος σχεδιάζει να επιστρέψει στην Κύπρο το επόμενο έτος, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα αυτή η περιφερειακή συνεργασία.

Ο κ. Φάνον, ήρθε στην Κύπρο αφού επισκέφθηκε πρώτα το Ισραήλ και σήμερα την Αίγυπτο, σε μια περιοδεία στις χώρες περιοχής με επίκεντρο την ενέργεια.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή ενεργειακής ανάπτυξης και ενεργειακής συνεργασίας και ότι προσπαθούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής αλλά και τις δυνατότητες σημαντικών εξαγωγών προς την υπόλοιπη Ευρώπη και ενδεχομένως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συμμετάσχουν στα σχήματα τριμερούς συνεργασίας που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των χωρών της περιοχής, ο κ. Φάνον δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να κατανοήσει καλύτερα την περιφερειακή προσέγγιση ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Είπε επίσης ότι οι Η.Π.Α. επιθυμούν να συνεργαστούν με όλα τα μέρη στην περιοχή.

«Αυτό ασφαλώς δεν θα είναι το τελευταίο ταξίδι μου στην Κύπρο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι σχεδιάζει να επιστρέψει το επόμενο έτος ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση, να εξεταστούν ενδεχομένως οι θετικές εξελίξεις και να συνεχίσει ταχύτερα η περιφερειακή συνεργασία.

Η Τουρκία αγνοεί τα ελληνικά νησιά 

Την ίδια στιγμή, 7 προκλητικούς τουρκικούς χάρτες αποκαλύπτει ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος και δημοσιεύει η «Καθημερινή», στους οποίους τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτου μεγέθους, αγνοούνται τελείως για τη χάραξη της τουρκικής ΑΟΖ με με Αίγυπτο (2003), Λίβανο (2007) και Ισραήλ (2010).

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, παρουσιάζει διάφορους χάρτες με ακραίες τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος των ελληνικών θαλασσίων ζωνών.

Με αυτές η Κύπρος οριοθέτησε την αποκλειστική οικονομική ζώνη της στις νότιες και νοτιοανατολικές της θάλασσες. Ακολούθως, διαχώρισε το μεγαλύτερο τμήμα των θαλάσσιων περιοχών της σε 13 ερευνητικά τεμάχια και προχώρησε σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Η Τουρκία θεώρησε ότι οι συμφωνίες είναι νομικά άκυρες και κατά συνέπεια μη δεσμευτικές. Διεκδίκησε όλες τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου ως τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στην Κύπρο αναγνώρισε μόνο τα χωρικά της ύδατα. Νοτίως και νοτιοανατολικώς του νησιού η παρέμβαση της Τουρκίας υποτίθεται ότι έγινε για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων που απαίτησαν ό,τι είχε απομείνει, αναφέρει η εφημερίδα «Η Καθημερινή». Δικαιώματα, όμως, επί της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ασκούνται από κράτη και όχι από ομάδες στο εσωτερικό των κρατών, όπως είναι οι Τουρκοκύπριοι.

Τον Απρίλιο του 2012, λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως εκχωρήσεις θαλασσίων περιοχών δυτικώς της Κύπρου και νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ. Το τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στην Κύπρο και στη Ρόδο κατέστη και επισήμως αντικείμενο διεκδικήσεως από την Τουρκία. Όλα αυτά δεν αποθάρρυναν τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες που αποφάσισαν να επενδύσουν στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε εκείνη τη φάση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Τούρκοι στρατιωτικοί προχώρησαν σε ασκήσεις επί χάρτου με ακραία σενάρια διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Βασικός εμπνευστής των περισσότερων είναι ο νυν υποναύαρχος του γενικού επιτελείου ναυτικού, Γιαϊτσί, που δημοσίευσε και σχετική μελέτη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Καθημερινή 

Διαφήμιση