Αρχική Επιστήμη Νέο γονίδιο δείχνει τις επιπτώσεις που έχει η χημική έκθεση στους ανθρώπους...

Νέο γονίδιο δείχνει τις επιπτώσεις που έχει η χημική έκθεση στους ανθρώπους και στα ζώα

0
slincR
Διαφήμιση

Η ανακάλυψη ενός νέου γονιδίου στο zebrafish θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η έκθεση σε χημικές ουσίες οδηγεί σε ασθένειες τους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, περιγράφει την αλληλεπίδραση μεταξύ δυνητικά τοξικών χημικών ενώσεων, ενός υποδοχέα πρωτεΐνης και του πρόσφατα ανακαλυφθέντος γονιδίου, γνωστού ως slincR.

Η ανακάλυψη “γεμίζει καρφίτσες το χάρτη” ​​για να προσπαθήσει να εξηγήσει την ανθρώπινη ευαισθησία στις χημικές ουσίες, δήλωσε ο Robert Tanguay, μοριακός τοξικολόγος στο Κολέγιο Γεωπονικών Επιστημών του OSU και αντίστοιχος συγγραφέας στη μελέτη.

Τα τελευταία χρόνια, το zebrafish έχει βρεθεί ότι είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο βιοϊατρικής έρευνας επειδή αναπαράγεται γρήγορα και η εμβρυϊκή γενετική και τα βιολογικά συστήματα του, φέρουν πολλές ομοιότητες με τον άνθρωπο.

“Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι διοξίνες και τα PCB συμβάλλουν στις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των άγριων ζώων και πολλές από αυτές τις ενώσεις αλληλεπιδρούν με έναν συγκεκριμένο υποδοχέα για να προκαλέσουν τοξικότητα”, ανέφερε ο Tanguay.

“Για να μπορεί μια χημική ουσία να προκαλέσει κάποια επίδραση στα σπονδυλωτά, πρέπει πρώτα να αλληλεπιδράσει με αυτόν τον υποδοχέα. Αν καταλαβαίνουμε περισσότερα σχετικά με το πως αυτά τα χημικά αλληλεπιδρούν με αυτόν τον υποδοχέα και αυτά τα γονίδια, θα ξέρουμε περισσότερα για το πως μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. ”

Η κατανόηση των μεταγενέστερων επιπτώσεων της χημικής έκθεσης οδηγεί σε καλύτερη κατανόηση των ασθενειών που σχετίζονται με την τοξικότητα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένα μέτρα παρέμβασης για την προστασία ευπαθών ανθρώπων, δήλωσε ο Tanguay, ο οποίος διευθύνει τόσο το Sinnhuber Aquatic Research Lab όσο και το ερευνητικό πρόγραμμα Superfund στην OSU.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση