Αρχική Διάστημα Οι επιστήμονες μελετούν το μικρόβιο που βρέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι επιστήμονες μελετούν το μικρόβιο που βρέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

0
International Space Station
Διαφήμιση

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχουν εντοπιστεί στελέχη του μακρόβιου, Enterobacter, τα οποία δεν θεωρούνται παθογόνα για τον άνθρωπο, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να μελετηθούν για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης BMC Microbiology.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Προωθήσεως Αεριωθουμένων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ διερεύνησαν πέντε στελέχη του Enterobacter που απομονώθηκαν από την τουαλέτα χώρου και την πλατφόρμα άσκησης στον ISS τον Μάρτιο του 2015 ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον χαρακτηρισμό των βακτηριακών κοινοτήτων που ζουν σε επιφάνειες μέσα στο διαστημικό σταθμό.

Για να προσδιοριστούν τα είδη Enterobacter που συλλέχθηκαν στον ISS και να παρουσιαστεί λεπτομερώς η γενετική σύνθεση των επιμέρους στελεχών, οι ερευνητές συνέκριναν τα στελέχη του ISS με όλα τα διαθέσιμα στο κοινό γονιδιώματα 1,291 στελεχών Enterobacter που συλλέχθηκαν στη Γη.

enterobacter International Space Station

Ο Dr. Kasthuri Venkateswaran, Ανώτερος Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας Βιοτεχνολογίας και Πλανητικής Προστασίας του Εργαστηρίου Προωθητικής Πίεσης και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Για να δείξουμε ποια είδη βακτηρίων υπήρχαν στον ISS, χρησιμοποιήσαμε διάφορες μεθόδους για να χαρακτηρίσουμε λεπτομερώς τα γονιδιώματά τους. Αποκαλύφθηκε ότι τα γονιδιώματα των πέντε στελεχών του Enterobacter του ISS ήταν γενετικά παρόμοια με τα τρία στελέχη που βρέθηκαν πρόσφατα στη Γη.

Αυτά τα τρία στελέχη ανήκαν σε ένα είδος βακτηρίων, το Enterobacter bugandensis, το οποίο βρέθηκε ότι προκαλεί ασθένεια στα νεογνά, οι οποίοι είχαν εισαχθεί σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία (στην ανατολική Αφρική, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Κολοράντο)”.

Η σύγκριση των γονιδιωμάτων των πέντε στελεχών ISS με τα κλινικά στελέχη της Γης επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα εάν τα στελέχη του ISS εμφάνισαν χαρακτηριστικά αντιμικροβιακής αντοχής, εάν είχαν προφίλ γονιδίων παρόμοιο με αυτό που συναντούν σε γνωστά βακτήρια ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα, και την ταυτοποίηση γονιδίων που σχετίζονται με την ικανότητά τους να προκαλούν ασθένειες (παθογόνο δυναμικό).

Ο Dr . Nitin Singh, πρώτος ερευνητής της δημοσίευσης, δήλωσε, ότι ” τα είδη που βρήκαμε ενδέχεται να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες υγείας για τις μελλοντικές αποστολές. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε αν τα στελέχη που εντοπίστηκαν στον ISS αποτελούν ενεργό απειλή για την ανθρώπινη υγεία,ή αν είναι κάτι που πρέπει απλά να  παρακολουθείται”.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα προϊόντα απομόνωσης ISS είχαν παρόμοια πρότυπα αντιμικροβιακής αντοχής με τα κλινικά στελέχη που βρέθηκαν στη Γη και περιελάμβαναν 112 γονίδια που εμπλέκονται στη λοιμοτοξικότητα, τη νόσο και την άμυνα. Ενώ τα στελέχη ISS E. bugandensis δεν ήταν παθογόνα για τον άνθρωπο, και μέσω αναλύσεων υπολογιστών, προέβλεψαν μια πιθανότητα 79% που πιθανώς να προκαλέσουν ασθένεια. Εντούτοις, πρέπει να διεξαχθούν αναλύσεις σε ζώντες οργανισμούς για να επιβεβαιωθεί αυτό.

“Το εάν ένα ευκαιριακό παθογόνο όπως το E. bugandensis προκαλεί ασθένειες και πόσο απειλή είναι, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών συνθηκών και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διακριθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι συνθήκες στον ISS”, κατέληξε ο Dr. Venkateswaran.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση