Αρχική Ειδήσεις Η μουσική επηρεάζει τη γεύση και τα χαρακτηριστικά των τυριών;

Η μουσική επηρεάζει τη γεύση και τα χαρακτηριστικά των τυριών;

0
wampflerpers
Διαφήμιση

Γνωρίζουμε ότι η μουσική βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως σε ότι αφορά την ψυχολογία και τη διάθεσή των ανθρώπων, αλλά δεν ξέραμε ότι βοηθάει στη βελτίωση της γεύσης των τυριών!

Ένας Ελβετός τυροκόμος, όμως, ξεκίνησε ένα πείραμα, προκειμένου να δοκιμάσει τον αντίκτυπο της μουσικής στο Emmental, ένα από τα πιο γνωστά τυριά της Ελβετίας.

Έχοντας ένα κελάρι του 19ου αιώνα στο Burgdorf, μια πόλη γνωστή και ως Berthoud, στην άκρη της περιοχής Emmental στην κεντρική Ελβετία, ο Beat Wampfler, έχει σε τακτοποιημένες σειρές, δεκάδες τυριά που ωριμάζουν και εννέα ανοιχτά ξύλινα κιβώτια που ακριβώς επάνω τους υπάρχουν μικρά ηχεία που παίζουν μουσική.

swisscheesem

Από το Σεπτέμβριο τα τυριά έχουν περάσει από τις μελωδίες των Led Zeppelin στους θρύλους του hip hop A Tribe Called Quest. Σύμφωνα με τον Wampfler, η δύναμη της μουσικής μπορεί να επηρεάσει τόσο τα χαρακτηριστικά του τυριού, όσο και τη γεύση τους.

“Τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της γεύσης του τυριού, με τα ένζυμα που επηρεάζουν την ωριμότητά του. Είμαι πεπεισμένος ότι η υγρασία, η θερμοκρασία ή τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι τα μόνα που επηρεάζουν την γεύση”, δήλωσε ο Wampfler.

“Οι ήχοι, οι υπέρηχοι ή η μουσική μπορεί επίσης να έχουν επιπτώσεις”, επέμεινε. Η σκέψη του να παίζει μουσική rock ‘n’ roll για να επηρεάσει τη γεύση του τυριού μπορεί να κάνει κάποιους επιστήμονες, να αντιδράσουν.

Το Πανεπιστήμιο Τεχνών στη Βέρνη, δεν το σκέφτηκε καθόλου και βοηθάει τον Wampfler να διεξάγει το πείραμα.

Beat Wampfler & Michael Harenberg

“Αρχικά ήμασταν σκεπτικοί”, παραδέχτηκε ο Michael Harenberg, διευθυντής μουσικής του πανεπιστημίου. “Τότε ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ένα πεδίο που ονομάζεται sonochemistry που εξετάζει τις επιδράσεις των ηχητικών κυμάτων, την επίδραση του ήχου σε συμπαγή όργανα.”

Οι επιστήμονες έχουν πειραματιστεί με την sonochemistry, ιδίως εξετάζοντας πώς το υπερηχογράφημα μπορεί να επηρεάσει τις χημικές αντιδράσεις.

Με τα εκλεπτυσμένα τυριά του Wampfler, οι πικάντικοι ήχοι που έπαιξαν περιλαμβάνουν επίσης τους techno beats, τις χορωδίες περιβάλλοντος και το κλασικό Magic Flute του Mozart.

Παράλληλα, δοκίμασε τους ήχους της Hard Rock στο Roquefort και τις μελωδίες του φλαμένκο στο Queso.

Μια κριτική επιτροπή ειδικών δοκιμαστών τυριών θα αξιολογήσει εάν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα σε αυτό το πείραμα τυριών στις 14 Μαρτίου 2019.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση