Αρχική Περιβάλλον Ένας θάμνος δίνει τη λύση στην καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική

Ένας θάμνος δίνει τη λύση στην καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική

0
Guiera senegalensis
Διαφήμιση

Η λύση στο πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας της Δυτικής Αφρικής θα μπορούσε να είναι ένας θάμνος ο οποίος φυτρώνει στις πιο δύσκολες καλλιεργητικές συνθήκες.

Η καλλιέργεια αυτών των θάμνων αύξησε την παραγωγή του millet, (κεχρί*), σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Environmental Science.

Έχουν περάσει μερικές δεκαετίες από τότε που ο Richard Dick, επιστήμονας του εδάφους στο κράτος του Οχάιο, ταξίδεψε μέσω της αγροτικής Σενεγάλης στη Δυτική Αφρική και παρατήρησε χαμηλόβαθμους θάμνους που φαινόταν να δουλεύουν καλά παρά τις άγονες συνθήκες που είχαν σβήσει την περισσότερη άλλη βλάστηση στα αγροτικά πεδία.

Έκτοτε, ο Dick και ο συνεργάτης του Ibrahima Diedhiou της Σενεγάλης ανακάλυψαν πολλούς τρόπους με τους οποίους οι θάμνοι ωφελούν το έδαφος και τις καλλιέργειες. “Αλλά η πιο βαθιά ανακάλυψη ήρθε πρόσφατα”, είπε ο Dick.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη δείχνει ότι αυτοί οι ίδιοι θάμνοι – όταν φυτεύονται δίπλα στο millet – μπορούν να μοιράζονται το πολύτιμο νερό που αντλούν και να ενισχύουν την παραγωγή ενός από τους πρωτογενείς σπόρους που παρέχουν διατροφή στους Δυτικούς Αφρικανούς.

“Οι άνθρωποι σε αυτό το μέρος της Αφρικής βασίζονται σε τοπικά καλλιεργούμενες καλλιέργειες για να επιβιώσουν. Η εύρεση τρόπων για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων, ειδικά σε περιόδους σοβαρής ξηρασίας, είναι κρίσιμη”, δήλωσε ο Dick, καθηγητής μικροβιακής οικολογίας του εδάφους στο Ohio State.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένοι ξυλώδεις θάμνοι – κυρίως ο Guiera senegalensis – μπορούν να μοιράζονται αποτελεσματικά το νερό τους με τα φυτά millet κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το Millet, μια καλλιέργεια σιτηρών, μαζί με το σόργο, αποτελεί βασική πηγή τροφής στη Σενεγάλη.

Οι αγρότες εκεί και σε άλλα μέρη της περιοχής της Αφρικής που ονομάζονται Sahel έχουν επιτρέψει σε αυτούς τους θάμνους να αναπτυχθούν παράλληλα με καλλιέργειες σε ποικίλους βαθμούς – πιθανόν για χιλιάδες χρόνια, είπε ο Dick.

Στις χώρες που είναι ημι-άνυδρες, και βρέχει μόλις μια φορά το χρόνο, ενώ τις υπόλοιπες υπάρχουν μεγάλες ξηρασίες και οι άνθρωποι πεινούν, αυτός ο θάμνος θα μπορούσε να λύσει το επισιτιστικό πρόβλημα, κατέληξε ο Dick.

*Το κεχρί είναι η γενική ονομασία διαφόρων ειδών ποωδών φυτών της οικογένειας Αγρωστώδη (Graminae), τα οποία παράγουν μικρά εδώδιμα σπέρματα και χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου ή ως ζωοτροφή. Το κεχρί ανακαλύφθηκε και καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κίνα το 7500 π.Χ.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση