Αρχική Διάστημα Μια νέα μελέτη αναφέρει τα χαρακτηριστικά των μαζικών πολύπλοκων γαλαξιών

Μια νέα μελέτη αναφέρει τα χαρακτηριστικά των μαζικών πολύπλοκων γαλαξιών

0
ultracompact galaxies
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη, που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τον Fernando Buitrago του Ινστιτούτου Astrofisica e Ciências do Espaço (IA2) και Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa (FCUL), αναφέρει τα χαρακτηριστικά των μαζικών, πολύπλοκων γαλαξιών.

Οι μαζικοί πολύπλοκοι γαλαξίες έχουν αρκετές φορές περισσότερα αστέρια από τον Γαλαξία, που ισοδυναμούν με 80 δισεκατομμύρια ήλιοι και είναι επομένως πολύ φωτεινοί, αλλά τα αστέρια τους είναι πυκνά σε μέγεθος πολύ μικρότερο από τον Γαλαξία.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα νέο σύνολο 29 γαλαξιών με αυτές τις ιδιότητες σε αποστάσεις μεταξύ 2 και 5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Επτά από αυτούς τους βαρέων βαρών, είναι στην πραγματικότητα πρωταρχικοί γαλαξίες που παρέμειναν ανέγγιχτοι από άλλους από τη δημιουργία τους πριν από περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτοί οι αποκαλούμενοι  γειτονικούς γαλαξίες αποκαλύπτουν πως οι γαλαξίες έβλεπαν τις πρώτες ηλικίες του σύμπαντος, αν και βρίσκονται στη γαλαξιακή γειτονιά μας.

“Όταν μελετάτε πολύ μικρά αντικείμενα και τα μελετάτε στο απομακρυσμένο σύμπαν, είναι πολύ δύσκολο να πεις κάτι γι ‘αυτά”, λέει ο Fernando Buitrago.

“Επειδή αυτό το δείγμα των γαλαξιών που μελετήσαμε είναι στο κοντινό σύμπαν, νομίζουμε ότι είναι πραγματικά μικροί, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τους εξετάσουμε”.

Οι ερευνητές βρήκαν μόνο 29 τέτοιους γαλαξίες στην πιο ολοκληρωμένη έρευνα του τοπικού σύμπαντος. “Είναι τόσο σπάνια που χρειαζόμαστε σχεδόν 500 εκατομμύρια έτη φωτός για να βρούμε ένα μόνο από αυτά”, λέει ο Ignacio Ferreras, ο δεύτερος συγγραφέας της μελέτης.

“Σε ένα μέρος όπου υπάρχουν πολλοί γαλαξίες, υπάρχει επίσης μεγάλη βαρυτική έλξη και οι ταχύτητες των γαλαξιών είναι μεγάλες. Έτσι, οι γαλαξίες περνούν το ένα το άλλο χωρίς να αλληλεπιδράσουν σημαντικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα”, τονίζει ο Buitrago. “Η έκπληξη ήρθε όταν συνειδητοποιήσαμε ότι όλοι οι γαλαξίες στο δείγμα μας ζουν σε τέτοια συστήματα”, προσθέτει ο Buitrago.

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές προσπάθησαν να μετρήσουν μερικές από τις ιδιότητες αυτών των αντικειμένων, όπως τα μεγέθη και τις ηλικίες τους, αλλά τώρα ζητούν να τους παρατηρήσουν για περισσότερο χρόνο με μεγάλα τηλεσκοπικά εδάφους. Για να κατανοήσουν το ιστορικό παρελθόν τους, θα ήθελαν να μελετήσουν λεπτομερέστερα τις περιοχές του χώρου στον οποίο βρίσκονται, τους άλλους γαλαξίες γύρω τους και τις θέσεις τους στο διάστημα.

“Οι μαζικοί γαλαξίες εξελίσσονται με επιταχυνόμενο τρόπο σε σύγκριση με άλλους γαλαξίες στο σύμπαν. Με την κατανόηση των ιδιοτήτων των πιο μαζικών γαλαξιών μπορούμε να κατανοήσουμε την τελική τύχη όλων των άλλων γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας Γαλαξία μας”, λέει ο Fernando Buitrago.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά 

Διαφήμιση