Αρχική Ειδήσεις Τα ισχυρότερα κτίρια καθυστερούν την καταστροφή από μια φωτιά, αλλά δεν την...

Τα ισχυρότερα κτίρια καθυστερούν την καταστροφή από μια φωτιά, αλλά δεν την σταματούν

0
reinforced concrete
Διαφήμιση

Η θανατηφόρος φωτιά, (Camp Fire), της Καλιφόρνια είναι τώρα ελεγχόμενη κατά 100 %, αλλά η χαμηλή υγρασία και οι ισχυροί άνεμοι στην πολιτεία σημαίνει ότι οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να χτυπήσουν και πάλι, καταστρέφοντας ότι έχει απομείνει από τις κτιριακές δομές.

Τα καλύτερα οικοδομικά υλικά και ο σχεδιασμός μπορούν να προσφέρουν μεγάλη προστασία, λέει ένας εμπειρογνώμονας μηχανικής φυσικών κινδύνων του Πανεπιστημίου Purdue.

“Δύο πιθανές στρατηγικές για την άμβλυνση των τρωτών σημείων της δομής σε ζημιές από πυρκαγιά περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση καλύτερων δομικών υλικών και τη δημιουργία ενός εύρωστου χώρου γύρω από τη δομή όπου μπορεί να σταματήσει η πυρκαγιά”, λέει ο Julio Ramirez, κεντρικός διευθυντής της Εθνικής Επιστημονικής Υποδομής του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης Γραφείο Συντονισμού Δικτύου. Προσθέτει, ωστόσο, πως “κανένα υλικό δεν είναι εντελώς πυρίμαχο”

Η πλειοψηφία των βλαβών της Camp Fire επικεντρώθηκε σε κτίρια με ξύλινα πλαίσια και εύφλεκτο υλικό οροφής. Για να καθυστερήσει η ζημιά, λέει ο Ramirez, τα πλαίσια θα πρέπει να αντικατασταθούν με σκυρόδεμα ενισχυμένο από χάλυβα, και οι στέγες με πήλινα κεραμίδια. Ο τύπος των παραθύρων είναι επίσης σημαντικός, καθώς τα παράθυρα μονής καμπίνας είναι ευάλωτα στη θραύση του γυαλιού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Ένας εύχρηστος χώρος προσθέτει πρόσθετη προστασία. Τα κτίρια στις περιοχές αυτές πρέπει να απέχουν περισσότερο το ένα από το άλλο – δεδομένου ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στις ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι πόλεις θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν την κατανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ο κίνδυνος έκρηξης ενός μετασχηματιστή που πυροδοτεί μια πυρκαγιά, και να εκπαιδεύσει τους κατοίκους σε προληπτικά μέτρα.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά 

Διαφήμιση