Αρχική Ενέργεια Γ. Σταθάκης: Ο EastMed ασφαλέστερη και οικονομικότερη μεταφορά φυσικού αερίου

Γ. Σταθάκης: Ο EastMed ασφαλέστερη και οικονομικότερη μεταφορά φυσικού αερίου

0
EastMed

Τη βεβαιότητα ότι ο EastMed αποτελεί την ασφαλέστερη, αλλά και σε τελικό βαθµό, την οικονοµικότερη λύση για µεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσµατα του Ισραήλ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκφράζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Economy Today, ο κ. Σταθάκης τονίζει πως πρόκειται για ένα έργο µεγάλης γεωπολιτικής σηµασίας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του αγωγού, απαντά ότι «οι επαφές µε τους οµολόγους υπουργούς για την προώθηση του έργου µεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, µέσω της Ελλάδας, στην Ιταλία έχουν προχωρήσει. Είχαµε την ευκαιρία να συναντηθούµε όλοι µαζί στη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (∆ΕΘ) τον Σεπτέµβριο και να συζητήσουµε τις εξελίξεις υλοποίησης του έργου».

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες των τεχνικών οµάδων για τη διαµόρφωση του κειµένου της διακυβερνητικής συµφωνίας. Σύµφωνα µε τον κ. Σταθάκη, οι διαδικασίες αναµένεται να ολοκληρωθούν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, έτσι ώστε οι υπογραφές να «πέσουν» εντός του πρώτου τριµήνου του 2019.

Ρόλο στην όλη υπόθεση, βεβαίως, έχει να διαδραµατίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως τονίζει «οι προκαταρκτικές τεχνικές µελέτες υλοποιούνται ήδη µε συγχρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ηλεκτρική Διασύνδεση

∆εδοµένων των δηµοσιευµάτων που ήθελαν το µεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας µέσω υποθαλάσσιου αγωγού να έχει «µπλοκάρει» λόγω προβληµάτων στην ελληνική πλευρά, ο κ. Σταθάκης εµφανίζεται κατηγορηµατικός.

«Η “µεγάλη” διασύνδεση Αττικής-Κρήτης έχει λάβει, πλέον, ισχυρή υπόσταση. Με δύο αποφάσεις της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) της Ελλάδας προχωράει µέσω της Ariadne Interconnection [θυγατρικής του Ανεξάρτητου ∆ιαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α∆ΜΗΕ)], η κατασκευή του µεγαλύτερου έργου διασύνδεσης στην Ευρώπη, µε χρονικό ορίζοντα το 2023.

Οι αποφάσεις της ΡΑΕ να αναθέσει το έργο στην Ariadne κινήθηκαν απολύτως µέσα στη νοµιµότητα και στα συµφωνηθέντα, µεταξύ των οποίων είναι ότι ο Α∆ΜΗΕ θα έχει τουλάχιστον το 51% στην εταιρεία κατασκευής της διασύνδεσης», αναφέρει. Όσον αφορά στην ανάδοχο εταιρεία Euroasia Interconnector, όπως λέει, «της δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει µέχρι το 39% του µετοχικού κεφαλαίου», καλώντας την να το πράξει άµεσα και χωρίς καθυστερήσεις.

Πάντως, ο ίδιος θέτει το ζήτηµα σε επίπεδο εθνικής ασφαλείας. «Η διασύνδεση Αττικής-Κρήτης είναι έργο ώριµο προς δηµοπράτηση το Α’ τρίµηνο του 2019 και δεν µπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω για οποιονδήποτε λόγο, καθώς τίθεται θέµα εθνικής ασφάλειας εφοδιασµού του µεγαλύτερου νησιού της χώρας», καταλήγει.

Πηγή: Economy Today

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here