Αρχική Επιστήμη Η φορολόγηση ανθυγιεινών τροφών θα σώσει ζωές

Η φορολόγηση ανθυγιεινών τροφών θα σώσει ζωές

0
meat 1030729 960 720
Διαφήμιση

Το κόστος του μπέικον και του λουκάνικου είναι απαραίτητο να διπλασιαστεί κυρίως για να περιοριστεί η βλάβη που προκαλεί στην υγεία του ανθρώπου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Guardian

Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών φορολογούν ήδη αρκετά επιβλαβή για την υγεία προϊόντα με κύρια επιδίωξη την μείωση της κατανάλωσής τους, όπως η ζάχαρη, το οινόπνευμα και τα είδη καπνιστού. Με αυξανόμενες αποδείξεις για την επιβάρυνση της υγείας αλλά και του περιβάλλοντος από το επεξεργασμένο κρέας , πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να τεθεί ένας υψηλός φόρος στο βόειο κρέας, το αρνί και ιδίως τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία αυτών.

Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι τα επεξεργασμένα αλλά και τα ακατέργαστα βόεια κρέατα είναι εξίσου καρκινογόνο.  Ωστόσο οι άνθρωποι στα ανεπτυγμένα κράτη τρώνε πολύ περισσότερη ποσότητα μοσχαρίσιο κρέας από τη συνιστώμενη προϊόν άρρηκτα συνδεδεμένο με καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.

Η νέα έρευνα εξέτασε την αξία του φόρου που απαιτείται να καθιερωθεί για να αντικατοπτρίζει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης που δημιουργείται όταν οι άνθρωποι τρώνε κόκκινο κρέας.

Οι φόροι υπολογίστηκαν στο 20% για το ακατέργαστο κόκκινο κρέας και 110% για τα πιο επιβλαβή μεταποιημένα προϊόντα σε πλούσιες χώρες, και με ανάλογες αλλά χαμηλότερες φορολογίες στα λιγότερο πλούσια κράτη, θα μειώσουν τους ετήσιους θανάτους κατά 220.000 και θα αντλήσουν 170 δισεκατομμύρια

Ο Marco Springmann, επικεφαλής της νέα μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για το επεξεργασμένο κρέας ενώ οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν να είναι θετικά προσκείμενες στην ιδέα να επιβάλλουν έμμεσα ή άμεσα στους πολίτες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε. Ωστόσο είναι σημαντικό ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι προσωπική υπόθεση αλλά η επιβάρυνση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν αφορά κάθε φορολογούμενο πολίτη.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Διαφήμιση