Αρχική Υγεία - Διατροφή Επικίνδυνα καλλυντικά κυκλοφορούσαν νόμιμα στην Ε.Ε

Επικίνδυνα καλλυντικά κυκλοφορούσαν νόμιμα στην Ε.Ε

0
Cosmetics and Parabens
Διαφήμιση

Επικίνδυνα καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης του σώματος, τα οποία δεν πληρούσαν τον Κανονισμό Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά.

NIKOS KATSAROS 198x300Γράφει ο Νίκος Κατσαρός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πρ. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής New York College

 

Εντοπίστηκαν εβδομήντα τέσσερα (74) προϊόντα και μεταξύ αυτών: κρέμα για μωρά ,κραγιόν ,μάσκες προσώπου, αντηλιακά, πούδρες, προϊόντα μπάνιου, παλέτες μακιγιάζ, αρώματα, σαπούνια, σφουγγαράκια, ταινίες λεύκανσης δοντιών, βερνίκια νυχιών, τζέλ προσώπου, παλέτα με σκιές ματιών, κρέμα χεριών, κρέμες λεύκανσης δέρματος, μαλακτικά μαλλιών, προϊόντα styling μαλλιών, κόλλα για ψεύτικα νύχια κλπ.

Τα προϊόντα αυτά προέρχονταν από τρίτες χώρες, αλλά και χώρες-μέλη της Ε.Ε., κυκλοφορούσαν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Αγορά, μέχρις το σύστημα RASPP (Σύστημα Έγκαιρης Ενημέρωσης για Καταναλωτικά Αγαθά της Ε.Ε.) εντόπισε ότι τα προϊόντα αυτά δεν πληρούσαν τον Κανονισμό Ασφάλειας για τα Καλλυντικά της Ε.Ε .ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και έδωσε εντολή να αποσυρθούν ,αφού βέβαια για αρκετό χρονικό διάστημα πολλά από αυτά είχαν καταναλωθεί από τους πολίτες της Ε.Ε.

Τόπος προέλευσης ήταν: Κίνα, Ινδία, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.

Επιπτώσεις στην υγεία

Πριν τρία χρόνια η  Ιατρική Δερματολογική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε ανακοινώσει ότι, κατά μέσο όρο κάθε Αγγλίδα απορροφά μέσω του δέρματος περισσότερο από μισό κιλό καλλυντικών μέσω του δέρματος και που εισερχόμενα στο αίμα προκαλούν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, δερματικές αλλεργίες, αλλά και μονιμότερες βλάβες όπως εξάντληση, ορμονικές διαταραχές, καρκινογενέσεις κλπ.

Μία από τις αιτίες είναι ότι, σε πολλές πρώτες ύλες να μην ελέγχεται αυστηρά η καθαρότητα τους, με αποτέλεσμα οι προσμίξεις που ακολουθούν τα συστατικά να είναι υπεύθυνες για τις βλάβες στον οργανισμό.

Ιδού λοιπόν μερικά από τα εβδομήντα τέσσερα (74) προϊόντα που κυκλοφορούσαν στις χώρες-μέλη με την βούλατης Ε.Ε.:

  1. Κρέμα για μωρά που έμπαινε στις πάνες των μωρών κατσαροςκαι περιείχε το συντηρητικό propylparaben που είναι ορμονικός διαταράκτης και ύποπτο για καρκινογενέσεις .
  2. Ταινίες λεύκανσης δοντιών που περιείχαν υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), που προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και στομαχικές διαταραχές στην κατάποση.
  3. Μάσκα προσώπου που περιείχε νικέλιο, που προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και βάριο που είναι νευροτοξικό.
  4. Κρέμα λεύκανσης δέρματος, λάδι λεύκανσης δέρματος, που περιείχαν υδροκινόνη που σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και είναι ύποπτο για καρκινογενέσεις.
  5. Μάσκα απολέπισης μολυσμένη με μικρόβια.
  6. Κρέμα λεύκανσης δέρματος, κρέμα περιποίησης xeria.thumbnailμαλλιών, κρέμα χεριών, κρέμες styling μαλλιών. κρέμες νυκτός, μαλακτικό μαλλιών, που περιείχαν τα συντηρητικά μεθυλοισοθειαζολινόνη και μεθυλοχλωροισοθειαζολινόνη (methylisothiazolinone, MI και methylchloroisothiazolinone, MCI) πού προκαλούν ερεθισμό όταν παραμένουν για χρονικό διάστημα σε επαφή με το δέρμα. Τα συντηρητικά αυτά επιτρέπονται όταν δεν παραμένουν στο δέρμα αλλά απομακρύνονται με το πλύσιμο σαμπουάν, αφρόλουτρα,κλπ.
  7. Σαπούνια σε σχήμα ντόνατ, φρούτων, γλυκισμάτων, που σε μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.
  8. Βαφή μαλλιών μαύρη που περιείχε πάραφαινυλαινοδιαμίνη (p-phenyleno-diammine, PPD) γνωστή καρκινογόνο ουσία.
  9. Μακιγιάζ και πούδρα που περιείχαν ίνες αμιάντου, γνωστά καρκινογόνα υλικά, όταν εισπνέονται προκαλούν καρκίνο των πνευμόνων.
  10. Βερνίκι νυχιών που περιείχε βουτυλοφθαλικό εστέρα, που είναι ορμονικός διαταράκτης και προκαλεί βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα.
  11. Κραγιόν και παλέτα με σκιές ματιών που περιείχαν, imagesαρσενικό που είναι καρκινογόνο, νικέλιο που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα, μόλυβδο που είναι νευροτοξικός και εξασθενές χρώμιο που εισπνεόμενο προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα.
  12. Κάλτσες για κάλους, που περιείχαν ισχυρό οξύ. (Μαζί με τον κάλο σου…επαιρνε και το πόδι!).
  13. Τζέλ προσώπου που περιείχε νιτρωδοδιεθανολαμίνη (nitrosodiethanolamine, NOCLA), γνωστή καρκινογόνο ουσία.
  14. Αρώματα που περιείχαν βενζυλοαλκοόλη, λιμονένιο, ισοευγενόλη, βενζούλοβενζοϊκό, βουτυλομεθυλοπροπιονικό κλπ. συστατικά πού είτε δεν αναφέρονταν στην ετικέτα ή ήταν και ερεθιστικά στο δέρμα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμαι ότι κανένα από τα προϊόντα αυτά δεν προέρχεται από ελληνική βιομηχανία καλλυντικών.

Δείτε όλη τη λίστα του ΕΟΦ

https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?uuid=25fcb602-2868-402f-8a6b-66d38d91620d&groupId=12225

Διαφήμιση