Το πρώτο κβαντικό επιταχυνσιόμετρο πλοήγησης δημιουργήθηκε από το Imperial College London και το MSquared.
Για πρώτη φορά, η επιστημονική ομάδα του Βρετανικού Πανεπιστημίου παρουσιάζει ένα αυτόνομο φορητό κβαντικό επιταχυνσιόμετρο στην Εθνική Έκθεση Τεχνολογίας Quantum. Η συσκευή χρηματοδοτήθηκε μέσω του Υπουργείου Άμυνας με την προοπτική χρήσης της σε βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια και αποτελεί το πρώτο εμπορικά βιώσιμο κβαντικό επιταχυνσιόμετρο, το οποίο είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για πλοήγηση.
Το μεγαλύτερο μέρος της διαστημικής πλοήγησης σήμερα βασίζεται σε ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GNSS) όπως το GPS, το οποίο στέλνει και λαμβάνει σήματα από τους δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τη Γη. Η νέα κβαντική πυξίδα αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα που δεν βασίζεται σε εξωτερικά σήματα.
Το νέο αυτό επιστημονικό δημιούργημα συνιστά μία πολύ σημαντική ανακάλυψη καθώς το σύστημα GNSS μπορεί να μην λαμβάνει τα σωστά σήματα λόγω παρεμβολών από ψηλά κτήρια, να διαστρεβλωθούν. Μία ημέρα καθυστέρησης της δορυφορικής υπηρεσίας είναι δυνατόν να κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και 1 δισεκατομμύριο λίρες.
Τα επιταχυνσιόμετρα μετρούν την εξέλιξη της ταχύτητας ενός αντικειμένου με την πάροδο του χρόνου και αποτελούν τεχνολογία που ενυπάρχει ήδη στα κινητά και τα laptops. Ωστόσο αυτές οι συσκευές αντιμετωπίζουν δυσκολία να διατηρήσουν την ακρίβειά τους σε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς εξωτερική βοήθεια από τα δορυφορικά σήματα.
Η κβαντική πυξίδα μετρά την κίνηση των ατόμων που σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία κοντά στο μηδέν και ελέγχονται από ένα ειδικό λέιζερ που κατασκευάστηκε από την εταιρία MSquared και λειτουργεί ως «οπτικός χάρακας» ο οποίος μετρά τις κινήσεις και επιτρέπει τον προσανατολισμό. Σε πρώτη φάση το μέγεθος του επιταχυσνιόμετρου επιτρέπει την χρήση του μόνο σε μεγάλα οχήματα, γίνονται όμως εργασίες ώστε να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση του σε κινητά και άλλες συσκευές.
ΠΗΓΉ: Imperial College, ΑΠΕ-ΜΠΕ