Αρχική Επιστήμη Οι χημικοί αναπτύσσουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τις ενώσεις που χρησιμοποιούνται στα...

Οι χημικοί αναπτύσσουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τις ενώσεις που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά

0
Plasticizers
Διαφήμιση

Οι ερευνητές στο UC Santa Cruz έχουν αναπτύξει ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για τους πλαστικοποιητές φθαλικού εστέρα* που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ευκαμψίας και της μακροζωίας των πλαστικών.

Το πρόβλημα με τις φθαλικές ενώσεις είναι ότι απορρίπτονται από τα πλαστικά σε τρόφιμα, νερό και το περιβάλλον και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η έκθεση στον φθαλικό εστέρα μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Rebecca Braslau, καθηγήτρια Χημείας και Βιοχημείας στο UC Santa Cruz, αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα αναπτύσσοντας χημικές ουσίες που είναι αποτελεσματικές ως πλαστικοποιητές.

Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, αλλά η πιο διαδεδομένη χρήση τους είναι ως πλαστικοποιητές για το PVC, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους πλαστικού. Μετά το πολυπροπυλένιο και το πολυαιθυλένιο, το PVC είναι το τρίτο συνηθέστερο πλαστικό πολυμερές και χρησιμοποιείται για την κατασκευή προϊόντων όπως οικοδομικά υλικά, έπιπλα, ρουχισμός, σωλήνες κήπου, συσκευασίες τροφίμων, δοχεία αποθήκευσης αίματος και ιατρικές συσκευές.

Η ομάδα του Braslau εργάζεται για την ανάπτυξη πλαστικοποιητών που δεν θα επηρεάζουν την υγεία μας και εξήγησαν ότι παραδοσιακά, οι φθαλικές ενώσεις αναμιγνύονται με λεπτόκοκκο PVC και “λιώνουν μαζί” αντί να είναι συνδεδεμένες, κάτι που στοχεύουν να δημιουργήσουν.

“Σε αντίθεση με τις φθαλικές ενώσεις, οι πλαστικοποιητές που δεν μετακινούνται φυσικά δεν μπορούν να διεισδύσουν”, ανέφερε η Braslau.

Το εργαστήριό της έχει παραγάγει αρκετούς βιώσιμους μη μεταβλητούς πλαστικοποιητές, μεταξύ των οποίων και οι δύο που αποκαλούν “βάτραχο” και  “γυρίνος” λόγω των χημικών τους δομών. Ο “γυρίνος” είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος, δήλωσε η Braslau, επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να παραχθεί από τον “βάτραχο” και είναι το πιο αποτελεσματικό των πλαστικοποιητικών στρατηγικών που εξετάστηκαν.

“Λιγότερα βήματα και λιγότερες χημικές ουσίες εμπλέκονται στη σύνθεσή του. Σημαντικό είναι ότι πρέπει να είναι κλιμακωτό για βιομηχανική χρήση”, ανέφερε.

Η έρευνα για εναλλακτικές λύσεις φθαλικού οξέος προκλήθηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που προκαλούν.

Ορισμένες φθαλικές ενώσεις θεωρούνται παράγοντες ενδοκρινικής διαταραχής επειδή αυτοί ή οι μεταβολίτες τους παρεμποδίζουν το ορμονικό σύστημα του σώματος. Οι περισσότερες από τις μελέτες που δείχνουν επιβλαβείς επιδράσεις έχουν γίνει σε εργαστηριακά ζώα, αλλά μερικές μελέτες σε ανθρώπους έχουν επίσης βρει συσχετισμούς μεταξύ έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις και δυσμενών επιδράσεων στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη.

Τελικά, η Braslau και η ομάδα της ελπίζουν να βρουν τους ασφαλέστερους μη μεταβλητούς πλαστικοποιητές που υιοθετεί η βιομηχανία πλαστικών.

*Οι φθαλικές ενώσεις, ή φθαλικοί εστέρες, είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές (ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους). Χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση