Αρχική Περιβάλλον Ένα κοινό είδος κοραλλιών μπορεί να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές αλλαγές

Ένα κοινό είδος κοραλλιών μπορεί να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές αλλαγές

0
Pocillopora damicornis
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Θαλάσσιας και Ατμοσφαιρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι (UM) Rosenstiel διαπίστωσε ότι ένα κοινό είδος κοραλλιών θα μπορούσε να έχει αναπτύξει μοναδικές ανοσολογικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Περίπου το 30% του γονιδιώματος του κοραλλιού (Pocillopora damicornis), ήταν μοναδικό σε σύγκριση με πολλά άλλα κοράλλι. Σε αυτό το 30%, πολλά από αυτά τα γονίδια σχετίζονταν με την ανοσολογική λειτουργία. Αυτή η ποικιλία γονιδίων που σχετίζονται με την ανοσολογική λειτουργία, λένε οι ερευνητές, μπορεί να είναι σημαντική για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των κοραλλιογενών υφάλων καθώς η κλιματική αλλαγή και η οξίνιση των ωκεανών συνεχίζουν να μεταβάλλουν το περιβάλλον στο οποίο προσαρμόζονται τα κοράλλια.

“Αυτό το κοράλλι παραδοσιακά θεωρείται ως ζιζάνιο και όμως μπορεί να είναι ένα από τα τελευταία κοράλλια που θα επιβιώσουν στις περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η κλιματική”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Nikki Traylor-Knowles, βοηθός καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας και οικολογίας στη σχολή UM Rosenstiel.

“Η μελέτη δείχνει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό κοράλλι με πολύ περίπλοκο και μοναδικό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι σε θέση να επιβιώσει σε τόσες πολλές διαφορετικές τοποθεσίες”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ross Cunning, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα ως μεταδιδακτορικός επιστήμονας της Σχολής UM Rosenstiel και είναι τώρα ερευνητής στο Ενυδρείο Shedd.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η εξέλιξη ενός έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί καθοριστικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας των σκληρών κοραλλιών, όπως το P. damicornis.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των κοραλλιών, όπως και ο άνθρωπος, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της γενικής υγείας του και της αντιμετώπισης των αλλαγών στο περιβάλλον του. Εάν ένα ζώο έχει ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα τότε θα είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές αλλαγές. Αυτά τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ορισμένα κοράλλια έχουν πολλά

περισσότερα και διαφορετικά γονίδια ανοσίας από ό, τι θα περίμενε κανείς, το οποίο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός πολύ ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

“Αυτή η μελέτη μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα πώς τα κοράλλια αντιμετωπίζουν το άγχος”, δήλωσε ο Traylor-Knowles. “Το πολύπλοκο ανοσοποιητικό σύστημα του δείχνει ότι μπορεί να έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές αλλαγές πολύ πιο εύκολα από άλλα κοράλλια”.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση