Αρχική Ενέργεια Άσκηση Μέδουσας Ελλάδας – Αιγύπτου σε ενεργειακό φόντο

Άσκηση Μέδουσας Ελλάδας – Αιγύπτου σε ενεργειακό φόντο

0
Άσκηση Μέδουσας
Διαφήμιση

Προσανατολισμένη στη διαφύλαξη ενεργειακών υποδομών και διαύλων διαμετακόμισης ήταν η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 7 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18» που ολοκληρώνεται αύριο και διεξήχθη από τις 23 του μήνα κυρίως ΒΔ της Κρήτης.

Η “Μέδουσα” γίνεται δις ετησίως, μια φορά στην εν δυνάμει αιγυπτιακή ΑΟΖ και μια στην ελληνική, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε υλοποίηση των  σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζώνη όπου εντοπίζονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων και διατρέχουν σημαντικοί δίαυλοι.

Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι στα νότια της Κρήτης εκτιμάται πως υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, με ποσότητες που κυμαίνονται από 3 έως 30 τρισ. κυβικά πόδια.

Άσκηση Μέδουσας

Διόλου τυχαία, άλλωστε, στην άσκηση συμμετείχαν ως «παρατηρητές» και 4 στελέχη από τις ΗΠΑ, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή, όπως και άλλοι παρατηρητές  από μετριοπαθή μουσουλμανικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Μετείχαν επίσης παρατηρητές από Ιταλία και Πορτογαλία.

Επιπλέον, στην άσκηση συμμετείχαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα, σε ακριβή αντιστοίχιση με το σχήμα συνεργασίας στα Ενεργειακά, και άλλους τομείς, Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου

Χθες άλλωστε σε μια από τις τελευταίες φάσεις της άσκησης στο Μαλεμε και στα ανοικτά βόρεια της Κρήτης, παραβρέθηκαν οι υπουργοί άμυνας και των τριών χωρών όπως και στελέχη  της  στρατιωτικής ηγεσίας.

Άσκηση Μέδουσας

Στα τεχνικά ζητήματα η άσκηση διακρίθηκε σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος, αντίστοιχα.

Οι Ελληνικές ΕΔ συμμετείχαν με: 3 φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 1 υποβρύχιο, 2 πυραυλακάτους, 1 αρματαγωγό, 8 αεροσκάφη «F-16», 1 αεροσκάφος – ιπτάμενο ραντάρ, 1 ελικόπτερο SUPER PUMA, 3 ελικόπτερα CHINOOK, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-64, 2 διμοιρίες πεζοναυτών, προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

 

Διαφήμιση