Αρχική Ενέργεια To πρόγραμμα της ΝΔ για μείωση ρύπων και προώθηση ηλεκτροκίνησης

To πρόγραμμα της ΝΔ για μείωση ρύπων και προώθηση ηλεκτροκίνησης

0
ηλεκτροκίνησης
Διαφήμιση

Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε χθες το ολοκληρωμένο πρόγραμμά της για το ζήτημα της μείωσης των ρύπων και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Η σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για ζητήματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, έκανε λόγο για ένα ολιστικό σχέδιο με 25 μέτρα και πολιτικές για τη μείωση των ρύπων, με γενικό πλαίσιο το σύνθημα “Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα τώρα”.

Ανάμεσα στα 25 μέτρα που εξήγγειλε η ΝΔ, δια του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεχωρίζουν:

  • η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου
  • η θέσπιση κυκλοφοριακών προνομίων ως κινητρο για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων
  • η αντικατάσταση των παλαιών κρατικών οχημάτων με ηλεκτρικά
  • η αντικατάσταση των παλαιών αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά
  • η παροχή κινήτρων για την κατασκευή ηλεκτρτικών οχημάτων και παρελκομένων στην Ελλάδα
  • η “καθαρή” ηλεκτροκίνηση από ΑΠΕ στην υπηρεσία του τουρισμού.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του προγράμματος εδώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η ηλεκτροκίνηση παίζει πρωταρχικό ρόλο στο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης για 3 βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι για το πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ο δεύτερος έχει να κάνει με την βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης και ο τρίτος λόγος που τον ενδιαφέρει πολύ η ηλεκτροκίνηση είναι διότι μπορεί να δράσει ως ένας ουσιαστικός αναπτυξιακός βραχίονας για το μέλλον και να δημιουργήσει περισσότερες δουλειές απ’ ότι θα καταστρέψει.

«Μεγάλη είναι η η σημασία στη συμμετοχή της αγοράς στη δημιουργία μιας σωστής υποδομής φορτιστών για να μπορούν να φορτίζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στο πώς τα συνεργεία θα μετεξελιχθούν ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για το πώς, ενδεχομένως, θα δημιουργηθούν καινούργιες πλατφόρμες λογισμικού που θα έρθουν να ενταχθούν σε αυτήν την εφοδιαστική αλυσίδα που θα έχει να κάνει με την κατασκευή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων»σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Ειδικά σε μια εποχή όπου το ίδιο το μέλλον του αυτοκινήτου σε 5-10 χρόνια θα είναι τελείως διαφορετικό. Τα αυτοκίνητα μετατρέπονται σε πλατφόρμες λογισμικού σε ρόδες. Τα, δε, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, τα self driving cars, είναι μια πραγματικότητα, είναι ήδη εδώ. Αυτό το οποίο δεν γνωρίζουμε είναι με πόση ταχύτητα θα μπουν στην ευρωπαϊκή και την ελληνική αγορά. Αλλά είναι βέβαιο ότι αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, θα δούμε, και θα τα δούμε σχετικά σύντομα».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τα αυτοκινούμενα ακολουθούν μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία και αλλάζουν και το μοντέλο ιδιοκτησίας του αυτοκινήτου. Πάμε από ένα μοντέλο στο οποίο τα αυτοκίνητα μας άνηκαν, σε ένα μοντέλο που θα δίνει έμφαση στη χρήση του αυτοκινήτου. Ενδεχομένως με πολύ λιγότερα αυτοκίνητα τα οποία θα κυκλοφορούν για πολύ περισσότερες ώρες. Και αυτό φυσικά με σημαντικές συνέπειες και για την ίδια την βιομηχανία του αυτοκινήτου για το πόσα αυτοκίνητα θα πωλούνται στην Ελλάδα»

 

Διαφήμιση