Η άνοδος των επιπέδων της θάλασσας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επωφελής για το μακροπρόθεσμο μέλλον των νήσων από κοραλλιογενής υφάλους, όπως οι Μαλδίβες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters.
Τα χαμηλά νησιά των κοραλλιογενών υφάλων είναι συνήθως λιγότερο από τρία μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευάλωτα στα αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η έρευνα έχει βρει νέα στοιχεία ότι οι Μαλδίβες, η χαμηλότερη χώρα του κόσμου, σχηματίστηκε όταν τα επίπεδα της θάλασσας ήταν υψηλότερα από αυτά που είναι σήμερα.
Τα στοιχεία ανακαλύφθηκαν από ερευνητές που μελέτησαν το σχηματισμό πέντε νησιών στις νότιες Μαλδίβες. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική “πυρόλυσης”, ήταν σε θέση να ανασυνθέσουν πως και πότε σχηματίστηκαν τα νησιά.
Διαπίστωσαν ότι μεγάλα κύματα που προκλήθηκαν από μακρινές καταιγίδες στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής οδήγησαν στη δημιουργία των νησιών περίπου πριν από τρεις έως τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Αυτά τα μεγάλα κύματα – γνωστά ως εκδηλώσεις κύματος υψηλής ενέργειας – έσπασαν κοραλλέγματα από τον ύφαλο και τα μετέφεραν στις πλατφόρμες των υφάλων, δημιουργώντας τα θεμέλια για τα νησιά των υφάλων.
Την εποχή εκείνη, τα επίπεδα της θάλασσας ήταν έως και 0,5 μέτρα υψηλότερα από ό, τι σήμερα, γεγονός που έδωσε στα κύματα περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα της θάλασσας και τα μεγάλα κύματα ήταν ζωτικής σημασίας για την κατασκευή των νησιών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι προβλεπόμενες αυξήσεις της στάθμης της θάλασσας και το μέγεθος των γεγονότων μεγάλων κυμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νησιών υφάλων, αλλά μόνο αν ο κοραλλιογενής υφάλος παραμείνει υγιής για να παράσχει το οικοδομικό υλικό.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Dr. Holly East του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle. Εξήγησε: “Τα νησιά των κοραλλιογενών υφάλων θεωρούνται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην άνοδο των επιπέδων της θάλασσας. Αυτό αποτελεί βασική μέριμνα για τα νησιά των κοραλλιογενών νησιών, όπου οι νησίδες των υφάλων παρέχουν τη μόνη κατοικήσιμη γη.
“Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι τα νησιά Maldivian rif reef σχηματίστηκαν κάτω από υψηλότερα επίπεδα της θάλασσας από ό, τι έχουμε σήμερα. Αυτό μας δίνει κάποιες αισιοδοξίες ότι εάν η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της στάθμης της θάλασσας και αύξηση του μεγέθους των εκδηλώσεων κυμάτων υψηλής ενέργειας η περιοχή μπορεί να δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες για την επανενεργοποίηση των διαδικασιών που ανέπτυξαν τα νησιά των υφάλων, αντί να τα πνίξουν”.
Ο Dr. East συνεργάστηκε με ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο του Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο), Πανεπιστήμιο Simon Fraser (Καναδάς), Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ (Νέα Ζηλανδία), Το Νότιο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Νέα Ζηλανδία) και το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου (NERC) σχετικά με αυτή τη μελέτη.
Το έγγραφό τους, “Coral Reef Island Initiation and Development Under Higher Than Present Sea Levels”, είναι διαθέσιμο στο Geophysical Research Letters.
Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά