Αρχική Επιστήμη Στερητικά συμπτώματα προκαλεί η διακοπή των αντικαταθλιπτικών χαπιών

Στερητικά συμπτώματα προκαλεί η διακοπή των αντικαταθλιπτικών χαπιών

0
αντικαταθλιπτικών χαπιών
Διαφήμιση

Σοβαρά στερητικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκούν και για μήνες, εμφανίζουν οι σχεδόν μισοί ασθενείς που σταματάνε την αντικαταθλιπτική αγωγή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Addictive Behaniors.

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη παροχής φροντίδας στους ασθενείς για τις παρενέργειες αυτές, αφού διαπιστώνεται ότι το 56% των ατόμων υπό αντικαταθλιπτική αγωγή έχουν μετά τη διακοπή της στερητικά.

Επιστημονική ομάδα υπό τους Τζέιμς Ντέιβις του Πανεπιστημίου Ροεχάμπτον του Λονδίνου και Τζον Ριντ του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 έρευνες, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν διαπιστώσει ότι τα στερητικά συμπτώματα μετά τη διακοπή της αντικαταθλιπτικής αγωγής διαρκούν εβδομάδες, μήνες ή και περισσότερο.

Σε μια μελέτη μάλιστα διαπιστώθηκε ότι το 40% των ατόμων είχε στερητικά για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, ενώ σε μια άλλη το 25% είχε το λιγότερο για τρεις μήνες. Στα στερητικά συμπτώματα περιλαμβάνονται το άγχος, η αϋπνία και η γριπώδης συνδρομή.

 

Διαφήμιση