Αρχική Επιστήμη Η πρώτη γυναίκα φυσικός που βραβεύεται με Νόμπελ σε 55 χρόνια

Η πρώτη γυναίκα φυσικός που βραβεύεται με Νόμπελ σε 55 χρόνια

0
γυναίκα φυσικός

Η Ντόνα Στρίκλαντ από τον Καναδά, γίνεται η τρίτη γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Φυσικής, έστω και κατά το ένα τέταρτο, αφού το άλλο ένα τέταρτο πηγαίνει στον Γάλλο Ζεράρ Μουρού και το υπόλοιπο ήμισυ στον Αμερικανό Άρθουρ Άσκιν, ο οποίος εφηύρε τις «λαβίδες φωτός».

Η τελευταία φορά που το Νόμπελ Φυσικής είχε απονεμηθεί σε γυναίκα, στη γερμανικής καταγωγής Αμερικανίδα Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ, ήταν το 1963. Στην ιστορία των βραβείων, από το 1901 μέχρι το 2018, είχε προηγηθεί μόνο άλλη μία γυναίκα, η Μαρί Κιουρί, το 1903.

H Ντόνα Στρίκλαντ, γεννημένη το 1959, μαζί με τον Ζεράρ Μουρού, δημιούργησαν   το 1985 τους βραχύτερους υψηλής ενέργειας παλμούς φωτός (λέιζερ) που έχουν υπάρξει.

 103671199 strickland5

Ανέπτυξαν μια τεχνική που ονομάζεται ενισχυμένη παλμική κίνηση (CPA). Έχει βρει χρήσεις στη θεραπεία με λέιζερ που στοχεύει στον καρκίνο και στα εκατομμύρια των διορθωτικών χειρουργικών επεμβάσεων των ματιών λέιζερ που εκτελούνται κάθε χρόνο, ενώ έχει πολλές ακόμη πρακτικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά, στη χημεία, στη φαρμακευτική, στην ενέργεια κ.α.

 

 

Πηγή: telegraphbbc

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here