Αρχική Καταστροφές Η ποιότητα του αέρα στην ΕΕ βελτιώνεται αλλά εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα

Η ποιότητα του αέρα στην ΕΕ βελτιώνεται αλλά εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα

0
air polution
Διαφήμιση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βελτιώνεται σιγά – σιγά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόωρους θανάτους ετησίως, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στην ετήσια έκθεσή του.

Αν και τα επίπεδα μόλυνσης μειώθηκαν ελαφρά το 2015, παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα πρότυπα που έχουν τεθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αναφέρει η έκθεση.

Τα ευρήματα έρχονται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση από την ΕΕ ότι τα περισσότερα κράτη μέλη δεν ανταποκρίνονται στους στόχους της που έχουν τεθεί για την ποιότητα του αέρα.

Ο ΕΟΠ δήλωσε ότι η έκθεση σε σωματίδια λεπτής ρύπανσης γνωστά ως PM2,5 ήταν υπεύθυνη για περίπου 391.000 πρόωρους θανάτους στο μπλοκ των 28 χωρών το 2015.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι 76.000 πρόωροι θάνατοι συνδέονταν με το διοξείδιο του αζώτου και περίπου 16.400 με το όζον του εδάφους στις χώρες της ΕΕ τον ίδιο χρόνο.

Τα λεπτά σωματίδια ρύπανσης έχουν συνδεθεί με αναπνευστικές νόσους και καρδιακά προβλήματα, με το PM2,5, που θέτει και τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία καθώς μπορεί να διεισδύσει βαθιά στους πνεύμονες.

Ο ΕΟΠ ανέφερε ότι μια ευρύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση διαπίστωσε ότι οι πρώιμοι θάνατοι που οφείλονται σε ΑΣ 2,5 μειώθηκαν κατά περίπου μισό εκατομμύριο από το 1990.

Η μείωση αυτή οφειλόταν σε ευρωπαϊκές πολιτικές για την ποιότητα του αέρα και σε τοπικά μέτρα “που έχουν οδηγήσει, για παράδειγμα, σε καθαρότερα αυτοκίνητα, βιομηχανία και παραγωγή ενέργειας”.

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας αόρατος δολοφόνος και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των αιτιών της”, δήλωσε ο Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.

Διαφήμιση