Αρχική Επιχειρείν Τριμερής με Κύπρο και Αίγυπτο: Σημαντικές ευκαιρίες για το επιχειρείν

Τριμερής με Κύπρο και Αίγυπτο: Σημαντικές ευκαιρίες για το επιχειρείν

0
 DSF6007
Διαφήμιση

Ενα ευρύ πεδίο ευκαιριών για την ανάπτυξη της συνεργασίας και της επιχειρηματικότητας σε τομείς όπως η Ενέργεια και η Διαμετακόμιση, ο Τουρισμός και τα Ψηφιακά Δίκτυα,  ανέδειξε η 6η Τριμερής Σύνοδος  Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που έγινε σήμερα το πρωί στην Ελούντα της Κρήτης με τη συμμετοχή του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του  Προέδρου της Αιγύπτου, Αλ-Σίσι και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Οπως τόνισε, άλλωστε, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της τριμερούς, ο Αλ. Τσίπρας, «αυτή η συνάντηση έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διεξάγεται σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων, όπου εντείνεται η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ενώ επιδεινώνεται και η ένταση στην Ευρώπη και στη Δύση γενικότερα. Αποκτά, συνεπώς, ιδιαίτερη σημασία η δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, καθώς η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή».

 DSF6398

Εξήγησε: «Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αστάθειας, η ενίσχυση λοιπόν, των εμπορικών, των μεταφορικών, των ενεργειακών, των πολιτιστικών, των τουριστικών και ψηφιακών δικτύων στις χώρες μας που βρίσκονται σε αυτή την κρίσιμη περιοχή του πλανήτη, απελευθερώνει, κατά την εκτίμησή μας, μοναδικές προοπτικές για το μέλλον, όχι μόνον των χωρών μας, όχι μόνον της περιοχής μας, αλλά συνολικότερα, θα έλεγα, αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση για την παγκόσμια συνεργασία, την οικονομική πρόοδο και την ειρήνη».

ΑΟΖ και Ενέργεια

Πιάνοντας το θέμα της ΑΟΖ και της εκμετάλλευση υποθαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων, σε Κύπρο, Αιγαίο, γενικά την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε:

«Οι τρεις μας συμφωνήσαμε ότι το Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός του, αποτελούν τη μόνη βάση στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Εκφράσαμε σαφώς δε, τη στήριξή μας στην Κύπρο στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. Και, βεβαίως, τονίσαμε τη σημασία που έχουν οι εξορύξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου για όλο τον Κυπριακό λαό. Και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

 DSF6153

Στο πλαίσιο αυτό, είχα την ευκαιρία και εγώ με τον Πρόεδρο Σίσι, στη διμερή μας συνάντηση, να κουβεντιάσουμε περαιτέρω, καθώς και οι δύο αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας, και συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να παρακάμψουμε τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό.

Βεβαίως, συνομιλήσαμε γενικότερα για τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες πρωτοστατούν οι χώρες μας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων, την προστασίας τους από απειλές, μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες.

Τονίσαμε τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και λόγω της ανάπτυξης του μεγάλου project, του EastMed, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Κρήτη και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη».

 DSF6719

Το νέο Κάιρο και η δεύτερη Διώρυγα

Τέλος, οι τρεις πλευρές μίλησαν και για  ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε διμερές και τριμερές επίπεδο σε διαφόρους τομείς, στην οικονομία, στις μεταφορές, στην παιδεία, στην ψηφιακή πολιτική.

«Μιλήσαμε, δε, ειδικότερα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, «για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για ελληνικές και κυπριακές εταιρείες με την ανάπτυξη του νέου Καϊρου και του μεγάλου αυτού έργου της Δεύτερης διώρυγας του Σουέζ και υπογράψαμε (…) σχετικά Μνημόνια Συνεργασίας στους τομείς των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, της συνεργασίας των φορέων επενδύσεων, της εκπαίδευσης και των τελωνείων.

(…) Παράλληλα, συζητήσαμε για το Συνεργατικό Δίκτυο Καινοτομίας, που βασίζεται πλέον σε ένα φιλόδοξο τριμερές σχέδιο δράσης, ενώ υποστηρίζεται από την λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και από Κέντρα στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Διαφήμιση