Αρχική Διάστημα Η παγωμένη Ευρώπη ίσως κρύβει εξωγήινη ζωή

Η παγωμένη Ευρώπη ίσως κρύβει εξωγήινη ζωή

0
europa
Διαφήμιση

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τεκμήρια για τεράστιες οδοντωτές “αιχμές πάγου”, στη Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, περίπου 50 πόδια ψηλά. Οι αιχμές αυτές θα έθεταν σε κίνδυνο κάθε μελλοντική διαστημική αποστολή που θα προσπαθήσει να προσγειωθεί εκεί.

“Σε ακραίες κρύες και ξηρές συνθήκες στη Γη, όπως αυτές που συναντώνται στις Άνδεις, οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν εξάχνωση τμήματος του πάγου και του χιονιού – γίνονται υδρατμοί χωρίς να λιώσουν πρώτα”, ανέφερε η μελέτη.

Αυτή η διαδικασία αφήνει πίσω της, σχηματισμούς τύπου λεπίδας που ονομάζονται penitentes. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν δει  αιχμές εκεί, μια παρόμοια διαδικασία πιθανότατα συμβαίνει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα στοιχεία των penitentes έχουν επίσης παρατηρηθεί στον Πλούτωνα, υποδηλώνοντας ότι τέτοιες οδοντωτές εκτάσεις μπορεί να είναι κοινές στους παγωμένους κόσμους – συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Εξαιτίας εν μέρει του ωκεανού της με θαλασσινό νερό, η Ευρώπη είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους υποψήφιους για εξωγήινη ζωή στο ηλιακό μας σύστημα, δήλωσε η NASA, οπότε το φεγγάρι του Δία είναι μέσα στο πλάνο για μια μελλοντική διαστημική αποστολή.

“Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μέρος για να αναζητήσουμε τα σημερινά περιβάλλοντα που είναι κατάλληλα για  ζωή”, δήλωσε η NASA.

Η αποστολή Europa Clipper, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2020, φθάνοντας στο Δία αρκετά χρόνια αργότερα και θα προσπαθήσουν να δουν αν το παγωμένο φεγγάρι θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις  κατάλληλες  συνθήκες για ζωή.
Με επικεφαλής τον Daniel Hobley, επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Cardiff, η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.

Διαφήμιση