Αρχική Υγεία - Διατροφή Tρόφιμα με χαμηλή διατροφική ποιότητα συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου

Tρόφιμα με χαμηλή διατροφική ποιότητα συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου

0
τρόφιμα
Διαφήμιση

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλότερες βαθμολογίες στο σύστημα της British Food Standards Agency (FSAm-NPS), που αντικατοπτρίζει μια χαμηλότερη θρεπτική ποιότητα, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στην PLOS Medicine.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τον Mélanie Deschasaux του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας σε συνεργασία με την ΠΟΥ-IARC, της επισήμανσης της συσκευασίας με βάση το FSAm-NPS (π.χ. Nutri-Score) για την προώθηση των υγιεινών επιλογών τροφίμων σε ευρωπαϊκά περιβάλλοντα.

Η παροχή βοήθειας στους καταναλωτές για τη λήψη υγιεινότερων επιλογών τροφίμων αποτελεί βασική πρόκληση για την πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Οι ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής μιας μοναδικής διατροφικής επισήμανσης ως συστήματος που να αντικατοπτρίζει τη διατροφική ποιότητα των προϊόντων διατροφής, μεταξύ των οποίων και ο πέντε χρωμάτων Nutri-Score που προέρχεται από το FSAm-NPS και χρησιμοποιείται στη Γαλλία και πρόσφατα επικυρώθηκε από τις βελγικές αρχές.

2000px Nutri score A.svg

Ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση τροφίμων με υψηλές / χαμηλές βαθμολογίες FSAm-NPS σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου έχει μελετηθεί σε εθνικές και περιφερειακές ομάδες αλλά δεν έχει διευρυνθεί σε Ευρωπαίους πληθυσμούς.

Στη μελέτη τους, ο Deschasaux και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τα δεδομένα πρόσληψης τροφής από 471.495 ενήλικες από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC, 1992-2014, μέση παρακολούθηση: 15.3 έτη), μεταξύ των οποίων 49.794 περιστατικά καρκίνου περιστατικών: στήθος, προστάτη κ.α.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο FSAm-NPS DI, που αντικατοπτρίζει μια χαμηλότερη θρεπτική ποιότητα των τροφίμων που καταναλώθηκαν, συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικού καρκίνου..

Τα υψηλότερα επίπεδα FSAm-NPS DI συσχετίστηκαν ειδικά με υψηλότερους κινδύνους καρκίνων του πρωκτού, του στομάχου, του πνεύμονα για τους άνδρες και του ήπατος και του μετεμμηνοπαυσιακού μαστού για τις γυναίκες.

Οι συγγραφείς δηλώνουν: «Αυτό υποστηρίζει τη συνάφεια του FSAm-NPS ως υποκείμενου συστήματος διαλογής θρεπτικών ουσιών για τις ετικέτες διατροφής στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας καθώς και για άλλα διατροφικά μέτρα δημόσιας υγείας».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜόνο το 10% των ανθρώπινων γονιδίων μελετούν οι επιστήμονες!
Επόμενο άρθροTo 7ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ στην Αθήνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ