Αρχική Επιστήμη Ο ύπνος 6-8 ώρες κάθε βράδυ είναι ωφέλιμος για την καρδιά

Ο ύπνος 6-8 ώρες κάθε βράδυ είναι ωφέλιμος για την καρδιά

0
ύπνος

Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από τον Δρ. Επαμεινώνδα Φούντα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και δημοσιεύτηκε στην Ναυτεμπορική.

Σύμφωνα με το Δρ. Φούντα το σημείο «σταθμός» για ένα σωστό ύπνο είναι οι 6-8 ώρες κάθε βράδυ, έτσι ώστε να έχουμε μια υγιή καρδιά.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Καρδιολογικό Συνέδριο της ESC 2018 στο Μόναχο. Η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της καρδιαγγειακής νόσου χρησιμοποιώντας μια μετα-ανάλυση, ένα στατιστικό εργαλείο για το συνδυασμό των αποτελεσμάτων προηγούμενων μελετών στο ίδιο θέμα.

Στη μελέτη συγκρίθηκαν δύο ομάδες, μία με λιγότερο από έξι ώρες ύπνου και μία με περισσότερο από οκτώ ώρες ύπνου με μία ομάδα αναφοράς όπως λέγεται η οποία κοιμόταν σταθερά 6-8 ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες και τα άτομα που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες είχαν αυξημένη επικινδυνότητα να εμφανίσουν ή να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συγκεκριμένα όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες είχαν 11% αυξημένο κίνδυνο και όσοι κοιμόντουσαν περισσότερες από 8 ώρες είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τα άτομα που κοιμόντουσαν 6-8 ώρες σταθερά κάθε βράδυ.

Ο Δρ. Φούντας είπε τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τόσο ο υπερβολικός ύπνος όσο και ο μη επαρκής ύπνος μπορούν να κάνουν τελικά κακό στην καρδιά. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστούν τα αίτια. Δηλαδή, το πώς ο ύπνος επηρεάζει τις βιολογικές διεργασίες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή, τα οποία έχουν αντίκτυπο στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης, ο Δρ. Φούντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν κάποιος δεν κοιμάται επαρκώς ή κοιμάται πολύ για μία φορά δεν είναι επιβλαβές για την υγεία. Αυτό που ενέχει κινδύνους είναι η παρατεταμένη νυχτερινή στέρηση του ύπνου ή ο υπερβολικός ύπνος και αυτά πρέπει να αποφευχθούν.

Όπως τόνισε, η συνήθεια να κοιμάται κανείς 6-8 ώρες κάθε βράδυ, πηγαίνοντας στο κρεβάτι την ίδια ώρα και ξυπνώντας την ίδια ώρα κάθε μέρα, αποφεύγοντας το αλκοόλ και την καφεΐνη πριν από τον ύπνο και τρώγοντας υγιεινά αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here