Αρχική Επιλεγμένα Με θερμοκήπια μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών

Με θερμοκήπια μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών

0
θερμοκήπια
Διαφήμιση

Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των προϊόντων στον αγροτικό τομέα και να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας είναι η χρήση των θερμοκηπίων.

Αυτό επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής, διευθυντής του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και Εδαφικών Πόρων HortLab» του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Και εξηγεί: «Με την εγκατάσταση θερμοκηπίων που χρησιμοποιούν κλειστά «υδροπονικά» συστήματα καλλιέργειας και εκμεταλλεύονται τα όμβρια ύδατα που συλλέγονται από τις υδρορροές των συγκεκριμένων θερμοκηπίων, επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης νερού που φθάνει το ποσοστό 90%».

Επιπρόσθετα, όπως λέει, με την απορρόφηση των υδρατμών και την επανα-υγροποίησή τους, που λαμβάνει χώρα μέσα στο θερμοκήπιο, και τον έλεγχο της υγρασίας του περιβάλλοντος χώρου, μειώνεται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών στην εκάστοτε καλλιέργεια, πετυχαίνοντας ακόμη και την συντόμευση του κύκλου παραγωγής των καλλιεργειών, αλλά και την θεαματική αύξηση της στρεμματικής παραγωγής που ξεπερνάει και το 200%.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαχατζής, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θέρμανσης των θερμοκηπίων συνίσταται η χρήση της «Αβαθούς Γεωθερμίας». Οι απαιτήσεις των θερμοκηπίων για ενέργεια μπορούν να καλυφθούν πλέον με τη χρήση της «Αβαθούς Γεωθερμίας» αξιοποιώντας την σταθερή θερμοκρασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, βάθους μέχρι 150 μέτρα και θερμοκρασίας που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 15ºC, ακόμη και με την χρήση των νερών από αρδευτικές γεωτρήσεις, από ποτάμια, λίμνες ή την θάλασσα.

«Η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στα θερμοκήπια όπως και στις χαμηλής κάλυψης καλλιέργειες (χαμηλά τούνελ) μπορεί να προσφέρει σημαντικά τοπικά οφέλη και οικονομική ανάπτυξη, καθότι ένα μέσο θερμοκήπιο μπορεί να εξοικονομήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των λειτουργικών του εξόδων από καύσιμα, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 75%», λέει ο κ. Παπαχατζής.

 

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here