Αρχική Καταστροφές Οι δραματικές αλλαγές της βλάστησης από το παρελθόν προμηνύουν άσχημο μέλλον

Οι δραματικές αλλαγές της βλάστησης από το παρελθόν προμηνύουν άσχημο μέλλον

0
βλάστησης
Διαφήμιση

Μια μελέτη σχετικά με τις δραματικές αλλαγές στη βλάστηση της Γης, όπως προέκυψε από την τελευταία εποχή των παγετώνων και τις ανοδικές θερμοκρασίες, έδωσε ενδείξεις για τα είδη μετασχηματισμών που θα προκύψουν σε τοπία με μια παρόμοια αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται για τα επόμενα 150 χρόνια.

Η ANU ήταν μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα της παγκόσμιας βλάστησης υπέστησαν σημαντικές αλλαγές πριν από 21.000 χρόνια και μέχρι την προ-βιομηχανική εποχή, όταν η Γη θερμάνθηκε κατά τέσσερις έως επτά βαθμούς Κελσίου.

Η γνώση της σχέσης μεταξύ της αλλαγής της θερμοκρασίας και του βαθμού αλλαγής της βλάστησης επέτρεψε στους ερευνητές να καθορίσουν πώς μπορούν να μετασχηματιστούν τα οικοσυστήματα κάτω από διάφορα μοντέλα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για αυτή η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science.

Ένας από τους ερευνητές της ANU, ο καθηγητής Simon Haberle, δήλωσε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα από προηγούμενες αλλαγές στη βλάστηση σε 594 περιοχές, συμπεριλαμβανομένης κάθε ηπείρου, εκτός από την Ανταρκτική, για να εκτιμήσει τον κίνδυνο μελλοντικών αλλαγών στα οικοσυστήματα παγκοσμίως.

«Αρχίζουμε ήδη να βλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια μεγάλων αλλαγών στη βλάστηση σε όλη την Αυστραλία, με μειώσεις στα δάση του βουνού βουνών στη Βικτόρια και τα πευκοδάση της Τασμανίας που συμβαίνουν, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο καθηγητής Haberle από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Φυσικής Ιστορίας της ANU.

Ο Δρ. Janelle Stevenson από την Σχολή Πολιτισμού, Ιστορίας και Γλώσσας της ANU συμμετείχε στο επιστημονικό έργο, το οποίο διευθύνθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και με τη συμμετοχή 42 επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο.

Η ANU συνέβαλε και ανέλυσε σύνολα δεδομένων, βασισμένα στην αρχαία γύρη, για μεγάλο αριθμό χώρων από την Αυστραλία και τον Ειρηνικό έως και τη Νοτιοανατολική Ασία που είχαν συγκεντρωθεί επί δεκαετίες.

«Η γύρη αντανακλά τις αλλαγές στο τοπίο και την κάλυψη της βλάστησης και μας επιτρέπει να δούμε αυτές τις αλλαγές για χιλιάδες έως εκατομμύρια χρόνια πίσω», δήλωσε ο Δρ Stevenson.

«Τα τμήματα της Γης που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο είχαν επίσης και τις σημαντικότερες αλλαγές στη βλάστηση», σημειώνουν οι επιστήμονες.

 

Διαφήμιση