Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι ηλικιωμένοι απεδείχθη ότι ζουν περισσότερο εάν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή

Οι ηλικιωμένοι απεδείχθη ότι ζουν περισσότερο εάν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή

0
μεσογειακή διατροφή, τρόφιμα
Διαφήμιση

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο και να βελτιώσουν την υγεία τους, εάν τρέφονται βάσει της μεσογειακής διατροφής, αποκάλυψε η έρευνα.

Ακόμη και στην τρίτη ηλικία η μετάβαση σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρια μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 25%. Σημαντικό επίσης να είναι το διατροφολόγιο χαμηλό σε κρέας, γαλακτοκομικά και αλκοόλ, αναφέρει η βρετανική express.

Η θετική τάση έχει παρατηρηθεί σε σχέση με τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, μια κύρια αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες στην Ιταλία εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της παραδοσιακής δίαιτας της χώρας και της θνησιμότητας σε 5.000 άτομα άνω των 65 ετών.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό περιοδικό Nutrition, “δείχνουν σαφώς” ότι μια δίαιτα μεσογειακού τύπου είναι μια “αυθεντική ασπίδα που σώζει ζωές”.

Η συγγραφέας της μελέτης Marialaura Bonaccio, του Ινστιτούτου Neuromed στο Isernia, δήλωσε: «Η έρευνά μας επικεντρώθηκε σε πληθυσμό άνω των 65 ετών. Γνωρίζαμε ήδη ότι η μεσογειακή διατροφή είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό».

«Τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι μια παραδοσιακή διατροφή της Μεσογείου – πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια, ελαιόλαδο και δημητριακά, ενώ είναι χαμηλή σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, με μέτρια κατανάλωση κρασιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων – οδηγεί σε μείωση της θνησιμότητας σε όλες τις ασθένειες».

Ο επικεφαλής του τμήματος, καθηγητής Giovanni de Gaetano, πρόσθεσε: “Σε λίγα χρόνια, τα άτομα άνω των 65 ετών θα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων. Είναι απαραίτητο να εντοπιστούν εκείνοι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες που μπορούν να εγγυηθούν όχι μόνο μακρά διάρκεια ζωής, αλλά και αποδεκτή ποιότητα ζωής.

Διαφήμιση