Αρχική Επιστήμη Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο άνοιας

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο άνοιας

0
άνοιας
Τριπλασιασμός κάθε είδους άνοιας μέχρι το 2050
Διαφήμιση

Έχοντας ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής που μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Exeter έχει αναλύσει τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας από 48 ξεχωριστές μελέτες που αφορούν συνολικά 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Guardian.

“Διαπιστώσαμε ότι το ιστορικό του εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 70% και τα πρόσφατα εγκεφαλικά επεισόδια υπερδιπλασιάσουν τον κίνδυνο”, δήλωσε η Δρ. Ηλιάννα Λουρίδα στο Πανεπιστήμιο της Exeter Medical School.

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συνηθισμένο είναι τόσο το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια, αυτός ο ισχυρός δεσμός είναι ένα σημαντικό εύρημα. Οι βελτιώσεις στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και στη φροντίδα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί συνεπώς να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας».

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν. Έχει ήδη αναγνωριστεί ότι τα ποσοστά άνοιας καθώς και τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι χαμηλότερα σε άτομα που έχουν ενεργό τρόπο ζωής, τρώνε καλή διατροφή και διατηρούν ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 22%, σύμφωνα με την Ένωση Stroke και η παχυσαρκία τα αυξάνει κατά 64%.

Η αγγειακή άνοια είναι μια μορφή της νόσου που προκαλείται από μίνι εγκεφαλικά επεισόδια στον εγκέφαλο, αλλά η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, περιλάμβανε όλες τις μορφές εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας.

Διαφήμιση