Αρχική Επιστήμη Ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

Ανακάλυψαν γονίδιο που ελέγχει τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

0
καρκίνο του μαστού
Διαφήμιση

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει έναν βασικό γονίδιο που φαίνεται να ελέγχει τη δυναμική συμπεριφορά των κυττάρων του όγκου που κάνει κάποιους επιθετικούς καρκίνους πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Το γονίδιο Sox10 ελέγχει άμεσα την ανάπτυξη και την εισβολή ενός σημαντικού αριθμού  -δύσκολων για θεραπεία – τριπλών αρνητικών καρκίνων του μαστού…

Πρόσφατα, το εργαστήριο Salk με επικεφαλής τον Καθηγητή Geoffrey Wahl ανακάλυψε ότι οι επιθετικοί καρκίνοι του μαστού επιστρέφουν σε μια ευέλικτη, προγενέστερη κατάσταση που βρίσκεται στον εμβρυϊκό ιστό του μαστού, αναφέρει το sciencedaily.

Αυτός ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός μπορεί να είναι το κλειδί για την ικανότητα του καρκίνου να σχηματίζει νέους κυτταρικούς τύπους, να αναπτύσσει αντοχή στα φάρμακα και να μετατρέπει σε άλλες θέσεις του σώματος.

Το νέο έργο που τεκμηριώνει το ρόλο του Sox10 σε αυτή τη διαδικασία, το οποίο αναφέρθηκε στο περιοδικό Cancer Cell στις 30 Αυγούστου 2018, αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην κατανόηση των καρκίνων από τους ερευνητές και θα μπορούσε να ανοίξει νέες οδούς για τη διάγνωση και τη θεραπεία επιθετικού καρκίνου του μαστού καθώς και άλλων τύπων κακοήθων καρκίνων.

«Δύο πράγματα που κάνουν τους καρκίνους του τριπλού αρνητικού μαστού τόσο δύσκολους για θεραπεία είναι η ετερογένεια τους – έχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων μέσα σε ένα μόνο όγκο – και την ικανότητά τους να κινούνται και να αποικίζουν νέες περιοχές, τη διαδικασία της μετάστασης» λέει ο Wahl.

Για να αναπτυχθεί ένας πλήρης οργανισμός, όπως ο άνθρωπος ή ένα ποντίκι, τα εμβρυονικά και εμβρυϊκά κύτταρα έχουν την ικανότητα να διαχωρίζονται γρήγορα, να κινούνται στο σώμα και να εξελίσσονται σε πολλαπλούς διαφορετικούς τύπους, μια ιδιότητα γνωστής ως «πλαστικότητα». Αλλά τα ενήλικα κύτταρα χάνουν την πλαστικότητά τους, για λόγους που δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί, αποδυναμώνονται και τελικά εξελίσσονται σε καρκινικά κύτταρα.

Η ομάδα έδειξε ότι τα κύτταρα καρκίνου του μαστού με υψηλά επίπεδα Sox10 άλλαξαν και έγιναν πολύ πιο πρωτόγονα αποκτώντας την ικανότητα να κάνουν μεταστάσεις. Το πείραμα επαναλήφθηκε με μια τεχνική για να αποτρέψει την πρόσβαση των κυττάρων στο γονίδιο Sox10. Αυτή τη φορά, χωρίς πρόσβαση στο Sox10, κανένα από τα κύτταρα του μαστού που είχαν προγραμματιστεί να μετατραπούν σε καρκινικά δεν ήταν πλέον σε θέση να σχηματίσουν όγκους.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαγνωστικές εξετάσεις για μαστούς και άλλους καρκίνους ελέγχοντας ιστούς ενηλίκων για πρωτεΐνες που κανονικά θα παράγονταν μόνο από εμβρυϊκά κύτταρα.

 

Διαφήμιση