Αρχική Ενέργεια Η Ενέργεια ψηλά στην ατζέντα και του ΝΑΤΟ

Η Ενέργεια ψηλά στην ατζέντα και του ΝΑΤΟ

0
Ενέργεια
Διαφήμιση

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον έλεγχο στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, αντανακλάται και στη Διακήρυξη που κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έγινε 11 και 12 Ιούλη στις Βρυξέλλες, και όπου την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένο αντίστοιχα.

Στη Διακήρυξη που αποτυπώνει τα επόμενα βήματα και μέτρα του ΝΑΤΟ, όπως και τις πολιτικές και στρατιωτικές τους προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι προτίθενται να στήσουν νέα κέντρα ειδικών, που θα αναλύουν «υβριδικές απειλές με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας».

Εξάλλου, στη Διακήρυξη της Συνόδου υπάρχει ειδική ενότητα, όπου τονίζεται:

«Η ενεργειακή ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια. Ένας σταθερός και αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός, η διαφοροποίηση των διαδρομών, των προμηθευτών και των ενεργειακών πόρων και η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων έχουν ζωτική σημασία και αυξάνουν την αντοχή μας έναντι πολιτικής και οικονομικής πίεσης.

Ενώ τα ζητήματα αυτά εμπίπτουν πρωτίστως στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, οι ενεργειακές εξελίξεις μπορούν να έχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες και επιπτώσεις στην ασφάλεια για τους Συμμάχους και να επηρεάσουν και τους εταίρους μας. (…)

»Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη της Συμμαχίας δεν είναι ευάλωτα στην πολιτική ή εκβιαστική χειραγώγηση της Ενέργειας, η οποία συνιστά πιθανή απειλή. Συνεπώς, οι σύμμαχοι θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού τους εφοδιασμού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες.

Θα βελτιώσουμε το ρόλο του ΝΑΤΟ στην ενεργειακή ασφάλεια σύμφωνα με τις καθιερωμένες αρχές και κατευθυντήριες γραμμές και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υποστηρίζει τις εθνικές αρχές στην προστασία των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της κακόβουλης υβριδικής δραστηριότητας, όπως και αυτής στον κυβερνοχώρο», καταλήγει το ΝΑΤΟ.

Διαφήμιση