Αρχική Special Topics Περιβαλλοντικές δράσεις του ΤΑΡ: Άρση εργασιών κοντά στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, για την...

Περιβαλλοντικές δράσεις του ΤΑΡ: Άρση εργασιών κοντά στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, για την προστασία της ορνιθοπανίδας

0
7
Διαφήμιση

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) κατασκευάζεται σε μία περιοχή της χώρας που παρουσιάζει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, τη Βόρεια Ελλάδα. Και το έργο έχει καταστήσει ως βασικές προτεραιότητές του, την ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης για το Περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΤΑΡ διεξήγαγε εκτεταμένες προπαρασκευαστικές μελέτες πριν την έναρξη της κατασκευής του αγωγού, για να εντοπίσει βιότοπους και να συλλέξει πληροφορίες για τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών από τις οποίες διέρχεται. Ώστε το Έργο να λάβει στη συνέχεια τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής στην Ελλάδα.

Επιτόπιες έρευνες, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκαν από την περιβαλλοντική ομάδα του ΤΑΡ τον Μάιο του 2017, αποκάλυψαν ότι τρία είδη ορνιθοπανίδας ειδικού ενδιαφέροντος κάνουν τις φωλιές τους σε περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

4
Η παλιά χωματερή κοντά στη Γέφυρα, πριν την κατασκευή και τις εργασίες αποκατάστασης του ΤΑΡ, Φεβρουάριος 2017

Πρόκειται για την χαλκοκουρούνα (Coracias garullus), τον μελισσοφάγο (Merops apiaster) και τη μικρή κουκουβάγια (Athene noctua), που βρέθηκαν να φωλιάζουν στην παλιά χωματερή κοντά στο χωριό Γέφυρα.

5
Χαλκοκουρούνα στην παλιά χωματερή κοντά στη Γέφυρα, Μάιος 2017
6
Μελισσοφάγοι στην παλιά χωματερή κοντά στη Γέφυρα, Μάιος 2017
7
Μικρή κουκουβάγια στην παλιά χωματερή κοντά στη Γέφυρα, Ιούλιος 2017

Ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης, αποφασίστηκε από τις αρμόδιες ομάδες του ΤΑΡ και της εργολήπτριας εταιρείας, Bonatti/J&P Άβαξ, η προσωρινή διακοπή των εργασιών στην περιοχή μέχρι το τέλος της περιόδου φωλιάσματος. Επίσης, ορίστηκαν εβδομαδιαίες επισκέψεις/παρακολουθήσεις έως και τις αρχές Αυγούστου για να επιβεβαιωθεί ότι οι νεοσσοί είχαν πετάξει από τις φωλιές.

Νέα έρευνα που διεξήχθη έναν χρόνο αργότερο, τον Μάιο του 2018, έδειξε ότι οι πληθυσμοί των πουλιών παρέμεναν ενεργοί στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στη Γέφυρα και τα έργα αποκατάστασης που ακολούθησαν, τα πουλιά επέστρεψαν στον οικότοπο και δημιούργησαν ξανά τις φωλιές τους.

8
Χαλκοκουρούνα στην ίδια τοποθεσία τον Μάιο του 2018
9
Φωλιές μελισσοφάγων στην ίδια τοποθεσία τον Μάιο του 2018

Έτσι, η πάλαι ποτέ χωματερή μετατράπηκε σε ένα αποκατεστημένο και κατάλληλο περιβάλλον για τα σπάνια είδη πουλιών που ζουν εκεί.

10
Η περιοχή μετά την αποκατάσταση

Οι περιβαλλοντικές ομάδες του ΤΑΡ και των εργοληπτριών εταιρειών του συνεχίζουν το έργο της παρακολούθησης των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, με απόλυτο σεβασμό στην ελληνική γη,  με στόχο την προστασία και διατήρηση του τοπικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής που φιλοξενεί.

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.

Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Διαφήμιση