Αρχική Αφιερώματα Νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό

Νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό

0
Διαφήμιση

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική. 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνιούν για λίγο νερό. Ατελείωτες ουρές σε δημοτικά πρατήρια που μοιράζουν νερό με το δελτίο, ο καθένας δικαιούται μόνο 25 λίτρα την ημέρα. Όλα αυτά υπό την επίβλεψη της αστυνομίας, για να αποφευχθούν ταραχές και λεηλασίες.

Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο για την «ώρα μηδέν» σε μία χώρα που πλήττεται από ξηρασία και λειψυδρία. Δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς ήδη σήμερα στο Κέιπ Τάουν το νερό διανέμεται με δελτίο, 50 λίτρα την ημέρα, μέχρι να αρχίσουν οι βροχές και να ξαναγεμίσουν οι δεξαμενές υδροδότησης.

Το περασμένο φθινόπωρο η ξηρασία έπληξε και το Μαρόκο. Στην πόλη Ζαγκόρα ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα στους κατοίκους που περίμεναν στην ουρά, μέσα σε αφόρητη ζέστη, για λίγο νερό.

Μειωμένη όσο ποτέ πριν η στάθμη του νερού στην Ισπανία, όπου η αγροτική παραγωγή απορροφά το 85% των αποθεμάτων. Και η ζήτηση για το πιο πολύτιμο αγαθό θα αυξάνεται διαρκώς, καθώς αυξάνεται και ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η αποψίλωση των δασών για υλοτομία, μαζική κτηνοτροφία και άλλες χρήσεις, μειώνει ακόμη περισσότερο τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη το ένα τρίτο του πλανήτη υποφέρει ήδη από λειψυδρία.

Απαραίτητη η «προσαρμογή» στην κλιματική αλλαγή

Σε όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου προστίθεται και η κλιματική αλλαγή. Γι αυτό, η διασφάλιση των υδάτινων πόρων αποτελεί κύρια προτεραιότητα στις περισσότερες χώρες που καταρτίζουν σχέδια δράσης για την προστασία του κλίματος.

Η Ίνες Ντομπρόφσκι από το Γερμανικό Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Πολιτικής έχει μελετήσει τη στρατηγική των 196 χωρών που συνυπογράφουν τη διεθνή συνθήκη του ΟΗΕ για την προστασία του κλίματος και συμπεραίνει ότι «τα περισσότερα εθνικά σχέδια δράσης καλύπτουν μάλλον ικανοποιητικά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο λείπουν οι μακροπρόθεσμες, βιώσιμες λύσεις. Δεν δίνεται επαρκής προτεραιότητα στην προστασία των οικοσυστημάτων και στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Διαβάστε ακόμα: Νερό: Φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Διαφήμιση