Αρχική Καταστροφές Σε κίνδυνο ο Κορινθιακός Κόλπος από την περιβαλλοντική υποβάθμιση

Σε κίνδυνο ο Κορινθιακός Κόλπος από την περιβαλλοντική υποβάθμιση

0
Κορινθιακός Κόλπος
Διαφήμιση

Η συντελεσθείσα περιβαλλοντική υποβάθμιση εξαιτίας της οικιστικής παράκτιας ανάπτυξης εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για το σπάνιο θαλάσσιο περιβάλλον ενός κλειστού κόλπου όπως ο Κορινθιακός, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως μια μικρή Μεσόγειος με ακτογραμμή 127 χλμ. και άνοιγμα προς το Ιόνιο μόλις 3 χλμ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην διημερίδα για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου στο Λουτράκι που πραγματοποιήθηκε από τον Σ.Π.Ο.Α.Κ. («Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου ‘ΑΡΙΩΝ’»), η αύξηση του παράκτιου πληθυσμού που αριθμεί τους 350.000 κατοίκους, σε συνδυασμό με πληθώρα οικονομικών δραστηριοτήτων με κύριες την τουριστική, την αστική και την βιομηχανική έχουν επιδράσει καταλυτικά στο περιβάλλον.

Στην διημερίδα συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με τα σημαντικά ιστορικά μνημεία του και την πολιτιστική του κληρονομιά.

Στο επίκεντρο τέθηκαν οι πολιτικές προστασίας του κόλπου από τη ρύπανση (αστικά, βιομηχανικά, γεωργικά απόβλητα), την διάβρωση των ακτών και την ανεξέλεγκτη αλιεία με εξάντληση των ιχθυαποθεμάτων, στην οποία συμβάλλουν όχι μόνο οι ανεμότρατες, αλλά και οι παράκτιοι και ερασιτέχνες αλιείς (η κρίση των μεδουσών έδωσε φέτος το καλοκαίρι σήμα συναγερμού).

Υπό το νέο καθεστώς προστασίας ο Κορινθιακός αντιμετωπίζεται πλέον ως ενιαίο φυσικό και ιστορικό τοπίο, πράγμα που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα. Για τους ερευνητές, αλλά και τους επισκέπτες ο κόλπος πρέπει να αξιοποιηθεί τόσο ερευνητικά, όσο και οικοτουριστικά.

Αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό εργαστήρι που φιλοξενεί σπάνια είδη κητωδών, μοναδικά στον κόσμο λόγω χωρικής στενότητας και των πελαγικών συνθηκών απειλούμενα είδη ψαριών, λιβάδια Ποσειδωνίας, Βένθους (οργανισμοί βυθού), κοράλια, ροδοφύκη κλπ.

Τέλος, επισημάνθηκε με έμφαση από τους ομιλητές, ότι η ένταξη στο δίκτυο Natura θα παραμείνει κενό γράμμα, εάν δεν συνοδευτεί σε εύλογο χρονικό διάστημα από μια ολιστική μελέτη του υδάτινου και χερσαίου περιβάλλοντος, από έναν συνολικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις χρήσεις και κυρίως από την ίδρυση ενός Φορέα Διαχείρισης που θα συντονίζει όλες τις σχετικές δράσεις.

Αναφορικά με την ανάγκη χρηματοδότησης, εκτός των κεντρικών πόρων, προτάθηκε η συμβολή των ‘πράσινων’ ταμείων των Δήμων.

Να σημειωθεί ότι Ο Σ.Π.Ο.Α.Κ. αριθμεί πλέον τα 14 μέλη – Δήμους (πρόσφατα προστέθηκε και ο Δήμος Δελφών). Σημειωτέον, ότι από τον Κορινθιακό βρέχονται 4 Περιφέρειες (Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας), 6 Νομοί (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αττικής, Κορινθίας, Αχαΐας) και 15 Δήμοι.

Διαφήμιση