Αρχική Ειδήσεις Τα Σκόπια στο χορό των δικτύων διαμετακόμισης

Τα Σκόπια στο χορό των δικτύων διαμετακόμισης

0
σκοπια
Διαφήμιση

Παράλληλα με τις προσπάθειες διευθέτησης της ονομασίας  των Σκοπίων και της ενσωμάτωσής τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, τρέχουν ταυτόχρονα και μια σειρά διεργασίες για την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο διαμετακόμισης «κουμπώνοντας» σε άλλα αντίστοιχα σχέδια για την ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικά, όπως ενημέρωσε η διπλωματική αποστολή της Ελλάδας στα Σκόπια, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)  ανακοίνωσε στις 26/2/2018 τη χορήγηση δανείου ύψους 86 εκατ. ευρώ στη Δημόσια Επιχείρηση Εθνικών Οδών της πΓΔΜ (PESR) για την αναβάθμιση του εθνικού οδικού δικτύου. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της EBRD, με το εν λόγω δάνειο θα χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση 26 τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, συνολικής έκτασης άνω των 400 χλμ.

Οι χρηματοδοτούμενες εργασίες αφορούν σε επισκευή των υφιστάμενων οδοστρωμάτων, ανανέωση των διαγραμμίσεων και βελτίωση της σήμανσης. Διευκρινίζεται  ότι το προαναφερθέν ποσό αποτελεί τη δεύτερη δόση δανείου, συνολικού ύψους 181 εκατ. ευρώ, που χορηγεί η EBRD στην PESR με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην πΓΔΜ. Συνολικά, υπολογίζεται ότι η EBRD έχει επενδύσει, μέχρι σήμερα, 1.641 δισ. ευρώ σε 109 έργα στην πΓΔΜ.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της πΓΔΜ, S. Sugareski ενημέρωσε με συνέντευξή του, για την πρόοδο των έργων ενεργειακών, οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών στην πΓΔΜ. Σύμφωνα με τον υπουργό, το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της πΓΔΜ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το 2020  και να καλύπτει, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, όλους τους δήμους της χώρας, οι οποίοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την κατασκευή του δικτύου διανομής. Σήμερα, δίκτυο διανομής φυσικού αερίου διαθέτουν μόνον  οι Δήμοι Κουμάνοβο και Στρούμιτσας. Ερωτηθείς για τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου της πΓΔΜ με Ελλάδα και Βουλγαρία, ο υπουργός δήλωσε ότι τα σχετικά έργα σχεδιάζεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.

Ως  προς τις οδικές υποδομές, αναφερόμενος στο τμήμα Smokvica – Demir Kapija του αυτοκινητοδρόμου Βορρά – Νότου («Φιλίας») της πΓΔΜ (τμήμα του Ευρωπαϊκού  Διαδρόμου Χ), ο Sugareski εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εφ’ όσον η έκθεση του τεχνικού ελέγχου είναι θετική, το έργο θα παραδοθεί στα μέσα Απριλίου 2018.Οσον αφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία (για τμήμα της οποίας η πΓΔΜ εξασφάλισε χρηματοδοτική στήριξη ύψους 70 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων, στην Τεργέστη, 12/07/2017), ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε το έργο να είναι έτοιμο έως το 2025, σύμφωνα με την ισχύουσα προθεσμία. Το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πΓΔΜ με τη Βουλγαρία είχε αρχίσει το 1993 και μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας επανενεργοποιήθηκε το 2014, οπότε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 145 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του.

Κώστας Κέντζος

Διαφήμιση