Αρχική Ειδήσεις Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η Ελλάδα πρώτη στην καθαρότητα νερού μεταξύ 180 χωρών

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Η Ελλάδα πρώτη στην καθαρότητα νερού μεταξύ 180 χωρών

0
posimo
Διαφήμιση

Η Ελλάδα κατατάσσεται για το 2018 στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 180 χώρες,  όσον αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού, σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης, ο οποίος παράγεται από κοινού με το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Αυτό γνωστοποίησε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ενώ παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου για τη διαχείριση των Υδάτινων Πόρων.

Συγκεκριμένα:

Το ΥΠΕΝ, αυτή την περίοδο, ολοκλήρωσε και προχωράει στην κύρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, το οποία αποτελούν για πρώτη φορά τη βάση για τον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Ελλάδας, ιδιαίτερα των ευάλωτων περιοχών που υπόκεινται στις αρνητικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ολοκλήρωση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων και Πλημμυρών και οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι:

· Η υπερκατανάλωση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που οδηγούν στην υπερβολική πτώση της στάθμης των υπόγειων νερών, φαινόμενο που παρατηρείται πλέον σε πολλές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές τη ς χώρας.

· Το δυσβάστακτο κόστος μεταφοράς και διανομής νερού στα νησιά μας.

· H ελλιπής αντιπλημμυρική θωράκιση ποταμών, αλλά και πυκνοκατοικημένων περιοχών που χαρακτηρίζονται ως ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, όπως το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

ποταμια· H ρύπανση ποταμών σε βιομηχανικές περιοχές (πχ. Ασωπός) και υπόγειων νερών από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων (πχ. νιτρορύπανση).

 

· Η υφαλμύρωση παράκτιων υπόγειων υδροφορέων λόγω υπεράντλησης (πχ. στο Δέλτα ποταμών).

· H ολοκληρωμένη διαχείριση, ανακύκλωση λυμάτων και υγρών αποβλήτων.

Διαφήμιση