Αρχική Υγεία - Διατροφή Έξυπνες επιλογές για φαγητά και ποτά εκτός σπιτιού!

Έξυπνες επιλογές για φαγητά και ποτά εκτός σπιτιού!

0
φαγητο (1)
Διαφήμιση

Σε μια εποχή που οι ελκυστικές (τόσο γευστικά αλλά και οικονομικά) και συνήθως ανθυγιεινές επιλογές εκτός σπιτιού είναι άφθονες, δεν είναι πάντοτε εύκολο να μην παρεκτραπείς και να επιλέξεις τρόφιμα και ροφήματα ή ποτά που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τη δίαιτα!

Δάφνη Μπαλαφούτη

Γράφει η Δάφνη Μπαλαφούτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών)-MSc με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Είσαι σίγουρος όμως ότι γνωρίζεις αρκετά τις εναλλακτικές που έχεις για να διατηρήσεις τη γραμμή σου, και μάλιστα χωρίς να στερηθείς την απόλαυση, ακόμη και όταν βρίσκεσαι σε ένα εστιατόριο ή μία καφετέρια; Αν όχι, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να πάρεις μερικές ιδέες!

Ιδέες για νόστιμα γεύματα εκτός σπιτιού

Σαλάτες οι διαφορετικές

Δε χρειάζεται όλες οι σαλάτες να είναι άνοστες και αδιάφορες για να τις προτιμήσεις για τη δίαιτά σου. Αναζήτησε σαλάτες με κατίκι ή ανθότυρο, ωμά ή αποξηραμένα φρούτα και σος εσπεριδοειδών ή γιαουρτιού. Εναλλακτικά, πρόσθεσε εσύ λίγο ελαιόλαδο ή ξίδι βαλσάμικο στη σαλάτα σου και διάφορα μπαχαρικά ή μυρωδικά για να δώσεις έξτρα γεύση, όπως ρίγανη και διάφορα πιπέρια, που εύκολα μπορείς να βρεις στα περισσότερα εστιατόρια και ταβερνάκια!

Όσπρια τα χορταστικά

Ρεβίθια, μαυρομάτικα, φάβα, φασόλια κ.ά. Μπορεί η λίστα με τα όσπρια να είναι μεγάλη αλλά να μην σε εξιτάρουν και τόσο στο άκουσμά τους! Μάθε πάντως ότι αποτελούν μία επιλογή που υπάρχει στους περισσότερους καταλόγους ορεκτικών και που χάρη στις πολύτιμες φυτικές ίνες που περιέχουν, θα σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο εύκολα κορεσμό με αποτέλεσμα να καταναλώσεις μικρότερη ποσότητα από άλλα τρόφιμα και ροφήματα!

Μανιτάρια για εναλλακτική πρωτεΐνη

Τα μανιτάρια αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή καθώς σε μόλις 32 θερμίδες/100γρ καταφέρνουν και συγκεντρώνουν πολλά αντιοξειδωτικά κυρίως στοιχεία. Επιπλέον, έχουν αρκετές πρωτεΐνες ενώ περισσότερο από το 95% του βάρους τους είναι νερό και έτσι εξηγείται το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Μπορείς να επιλέξεις μανιτάρια πλευρώτους ψητά για ορεκτικό, σαλάτα ή συνοδευτικό του κυρίως πιάτου σου ή ακόμη και να τα προσθέσεις μέσα στο … σουβλάκι σου!

Εναλλακτικές λύσεις ροφημάτων και ποτών

Το καλοκαίρι είναι πιο κοντά από ποτέ και η όρεξη για δροσερά και ξεδιψαστικά ροφήματα (αλκοολούχα και μη) αυξάνεται! Τι μπορείς να επιλέξεις για να διατηρήσεις το μέτρο στη διατροφή σου χωρίς όμως να στερηθείς την απόλαυση;

Προτίμησε κρασί

Προτίμησε ένα ποτήρι κρύο κρασί έναντι άλλων οινοπνευματωδών ποτών αφού η κατανάλωσή του με μέτρο (δηλαδή μέχρι 2 ποτήρια/ημέρα για τους άντρες και μέχρι 1 ποτήρι/ημέρα για τις γυναίκες) και ιδιαίτερα η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, φαίνεται ότι δρα ευεργετικά για την υγεία, παρέχοντας στον οργανισμό ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως οι πολυφαινόλες (π.χ. ρεσβερατρόλη).

Δώσε προσοχή!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εάν δεν καταναλώνεις οινοπνευματώδη ποτά, δε χρειάζεται να ξεκινήσεις να τα καταναλώνεις. Οι συστάσεις για την προστασία και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς είναι ξεκάθαρες και περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής, στους οποίους συγκαταλέγονται η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η διατήρηση σταθερού και φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αποχή από το κάπνισμα.

Επίλεξε ροφήματα με χαμηλές ή μηδενικές θερμίδες

Τέτοιου είδους ροφήματα θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση του τι να επιλέξεις σε μια καφετέρια ή με τι να συνοδεύσεις το γεύμα σου στο εστιατόριο, χωρίς να επιβαρυνθείς με περιττές θερμίδες.

Οι επιλογές που έχεις σε αυτή την περίπτωση, είναι αρκετές! Σόδα (μπορείς να προσθέσεις λεμόνι), κρύο τσάι μηδενικών θερμίδων, καφές με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά -όπως η σουκραλόζη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια-(χωρίς όμως άλλες προσθήκες) τα οποία και μπορείς να βρεις πλέον στις περισσότερες καφετέριες, και αναψυκτικά τύπου light ή zero, είναι μόνο μερικές από αυτές!

Θυμήσου

Για όλα τα συσκευασμένα μη αλκοολούχα ροφήματα, είναι καλό να ρίχνεις πάντοτε μία προσεκτική ματιά στη διατροφική ετικέτα τους, για να διακρίνεις την ποσότητα θερμίδων και θρεπτικών συστατικών που μπορεί να σου παρέχουν.

Έτσι, μπορείς να συγκρίνεις παρόμοια προϊόντα και να επιλέξεις αυτό με την καλύτερη θρεπτική αξία (π.χ. λιγότερες θερμίδες, λιγότερη ζάχαρη κτλ.)!

Όπως βλέπεις λοιπόν, υπάρχει τρόπος για να μπορέσεις να κρατήσεις τη δίαιτα και εκτός σπιτιού, αρκεί να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές χαμηλών θερμίδων που παράλληλα θα σε ευχαριστούν, δίνοντας έτσι στη δίαιτά σου … άλλη διάσταση!

Διαφήμιση