Αρχική Υγεία - Διατροφή Έχεις αϋπνία; Κινδυνεύεις περισσότερο να υποστείς έμφραγμα και εγκεφαλικό

Έχεις αϋπνία; Κινδυνεύεις περισσότερο να υποστείς έμφραγμα και εγκεφαλικό

0
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και του αυξημένου κίνδυνου ενός ατόμου να εκδηλώσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ο ύπνος είναι σημαντικός για την βιολογική αποκατάσταση και διαρκεί περίπου όσο το ένα τρίτο της ζωής μας, αλλά στη σύγχρονη κοινωνία όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται για την αϋπνία», ανέφερε σε δελτίο Τύπου η Qiao He, μια ερευνήτρια στο China Medical Universit.

Για παράδειγμα, ανέφερε, «ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γερμανίας έχει υποφέρει από συμπτώματα αϋπνίας. Οι ερευνητές έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ αϋπνίας και προβλημάτων υγείας. Αλλά οι σχέσεις μεταξύ της αϋπνίας και της καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν ασυνεπής.»

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Qiao He του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας στη Σενγιάνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας “European Journal of Preventive Cardiology”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 15 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 161.000 άτομα σε βάθος 30ετίας.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι κατά μέσο όρο αυξημένος κατά 27% για όσους δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, κατά 11% για όσους δυσκολεύονται να μείνουν συνεχώς κοιμισμένοι για ώρες και κατά 18% για όσους το πρωί αισθάνονται ότι δεν κοιμήθηκαν καλά και δεν ξεκουράστηκαν. Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για όσους ξυπνάνε πολύ νωρίς.

Για τις γυναίκες με αϋπνία ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από ό,τι για τους άνδρες. Αν και, όπως είπε η Qiao He, «δεν μπορούμε ακόμη να συμπεράνουμε ότι η αϋπνία είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία για τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα».

Είναι πάντως γνωστό ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην αϋπνία για διάφορους λόγους (γενετικούς, ορμονικούς, ψυχολογικούς κ.α.).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αϋπνία μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη φλεγμονή κ.α.

 

 

Πηγές: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/esoc-iaw033017.php https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170331120337.htm http://www.upi.com/Health_News/2017/03/31/Study-Insomnia-may-increase-risk-of-heart-attack-stroke/5991490962358/

Διαφήμιση