Αρχική Επιχειρείν Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Χωρίς ήξεις αφίξεις

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Χωρίς ήξεις αφίξεις

0
Διαφήμιση

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών οι «χρησμοί» απουσίαζαν. Άλλωστε, το «λάλον ύδωρ» και η Πυθία μας άφησαν περίπου, τρεις χιλιάδες χρόνους. Όμως, τηρουμένων των εποχών και των συνθηκών, όσοι σημαντικοί άνθρωποι, ειδικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι, συμμετείχαν και μίλησαν, κανείς δεν μπήκε στον πειρασμό να καταφύγει στην ευκολία του «ήξεις αφίξεις». Αυτό ήταν κάτι που έδωσε την πεποίθηση στους ακροατές και θεατές του Συνεδρίου, ότι η πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ηγεσία της Ευρώπης έχει επιτέλους αντιληφθεί πως οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν χωρίς καμμία αναβολή. Αυτό, κάνει τους λαούς της Ευρώπης να αναθαρρήσουν. Σημαίνει το τέλος των ψευδαισθήσεων και της αδράνειας, μπροστά στην πολλαπλή κρίση.

pantzios kostas

Του Κ. Πάντζιου

Δεν αναφέρθηκε συχνά, αλλά όλοι οι ομιλητές είχαν στο νου τους, σύμφωνα με αυτά που έλεγαν, τις εκλογές που γίνονται στην Κηραιά Ήπειρο –και κυρίως στον Γαλλογερμανικό Άξονα. Εμείς πιστεύουμε ότι το 2017 θα είναι πολύ πιο σημαδιακό και κρισιμο, ακόμη και από το 1992 και το 2002.

Λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να διαλυθεί. Σε πείσμα όλων εκείνων, από την από εδώ πλευρά του Ατλαντικού και από την άλλη. Αυτό πιστοποιήθηκε στον ιερό χώρο των Δελφών, από όλους τους ομιλητές, άμεσα ή έμμεσα.

Αναφορικά με τους ομιλητές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, επεσήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν επιτευχθεί η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και επειδή μέρα-νύχτα έχουμε να κάνουμε με τις προθέσεις του ΔΝΤ, ο Πρόεδρος έκανε μια πολύ καλή πρόταση:

Να μεταβληθεί, δηλαδή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερό-τητας (ESM), σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Να προσθέσουμε εμείς, ότι αν είχε δημιουργηθεί το Ταμείο αυτό το 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, δεν θα χρειαζόταν η Ευρώπη κανένα ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου.

Στο κάτω-κάτω, όταν ένα κράτος της Ευρώπης μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκχωρεί τμήμα των θεσμών εθνικής κυριαρχίας του για να έχει σε περίπτωση ανάγκης μεταχείριση μέλους ενός γκρουπ. Και όχι να έχει μεταχείριση ως μία τρίτη χώρα, από το ΔΝΤ, με τον κατά κανόνα λάθος «τυφλοσούρτη» του Οργανισμού αυτού.

Και με τον λαϊκισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον φασισμό γενικά που σήκωσε κεφάλι στην Ευρώπη, τι γίνεται; Το είπε η κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία τόνισε ότι «οι βάρβαροι είναι ντόπιοι και εντός των τεχιών της Ευρώπης». Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πρόσθεσε: «Το να μείνουμε πάντα νέοι, είναι η μόνη λύση, επειδή μόνο οι νέοι κάνουν δυνατά τα επιθυμητά και τα αδύνατα δυνατά, επειδή ποτέ δεν ήξεραν ότι είναι αδύνατα».

Εντύπωση έκανε η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι, ότι η κρίση δεν προκλήθηκε από το Νότο, αλλά από τη Γερμανία και Γαλλία.

Για τα γεωστρατηγικά τονίστηκε από πολλούς ομιλητές ότι,ε νώ το δόγμα Ομπάμα ήταν η Ρωσία να παραμένει μια περιφερειακή δύναμη, ο νέος Πρόεδρος κ. Ντ. Τραμπ, φαίνεται να πσιτεύει ότι με βάση την πολιτική εσωστρέφειας που ευαγγελίζεται αυτός, η Ρωσία θα καλύψει τα γεωστρατη-γικά κενά που θα αφήσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή αυτή.

Για το Κυπριακό, ελέχθη από πολλούς ομιλητές, ότι δεν φαίνεται κάποια λύση. Κάτι που θολώνει το τοπίο και ως προς τις έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για το πετρέλαιο. Και αυτό, λόγω εσωτερικής αστάθειας στην Τουρκία και λόγω των «μεγαλεπίβολων» σχεδίων του Προέδρου της Τουρκίας για την περιοχή της Ανατολίας.

Διαβάστε ακόμα: 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για κράτος και Ευρώπη (α΄ μέρος)

2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις της Ελλάδας (β΄ μέρος)

                          

Διαφήμιση