Αρχική Επιχειρείν 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις της Ελλάδας (β΄ μέρος)

2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι αναπτυξιακές προκλήσεις της Ελλάδας (β΄ μέρος)

0
Διαφήμιση

Οι ανισότητες των ευρωπαϊκών οικονομιών, το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, οι συνθήκες που απαιτούνται για να γίνουν επενδύσεις και να επιταχυνθεί η ανταγωνιστικότητα, τι πρέπει να γίνει με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες κ.α συζητήθηκαν στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Τους συνέδρους απασχόλησαν επίσης, ποιοι τρόποι θα οδηγήσουν στη μετάβαση της χώρας μας στην ψηφιοποίηση, αλλά και πως ο ελληνικός πολιτισμός με τον τουρισμό θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της χώρας.

Tsomokos

Δημήτρης Τσομώκος: Οι διαφορετικές πραγματικότητες για την κρίση

Στις ανισότητες που παρουσιάζουν οι Eυρωπαϊκές οικονομίες στο Βορρά και το Νότο αναφέρθηκε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Said Business School και υπότροπος Διοίκησης του St.Edmund Hall του Πανεπιστημίου Οξφόρδης Δημήτρης Π.Τσομώκος.

Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, χωρίς να έχει ξεφύγει από αυτήν, με τις οικονομίες μεταξύ Βορρά και Νότου να αδυνατούν να συγκλίνουν, σε αντίθεση με τη σύγκλιση που καταγράφεται σε διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ.

Ο κ. Τσομώκος έκανε λόγο για τρεις πραγματικότητες:

– την ελληνική όπου η απόδοση των ευθυνών είναι οριζόντια.

-αυτή των Ευρωπαίων εταίρων, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία «τιμωρητική θεώρηση» για την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζεται ως χώρα όπου κυριαρχούν η ανικανότητα, η διαφθορά και η άρνηση για διαρθρωτικές αλλαγές.

-αυτήν που εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται αναδιάρθρωση χρέους, εισοδηματικός περιορισμός, δημόσιες επενδύσεις κα επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Ο διακεκριμένος καθηγητής αναφέρθηκε, ακόμη, σε δύο ακαδημαϊκές προσεγγίσεις.

Η πρώτη σχετίζεται με τις ορθολογικές προσδοκίες σχετικά με το χρέος, με τις δανειζόμενες χώρες να λειτουργούν ως αποτελεσματικοί σχεδιαστές δημοσιονομικής πολιτικής.

Η δεύτερη αφορά την ανταγωνιστική γενική οικονομική ισορροπία όπου υφίσταται, διαρκώς, ένα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με το οποίο οι κεντρικές κυβερνήσεις δανειζόμενων χωρών παρεμβαίνουν και εξομαλύνουν οικονομίες που βρίσκονται σε περιδίνηση.

Ο κ. Τσομώκος τόνισε ότι το ελληνικός χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ διατύπωσε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, οι οποίες περιλαμβάνουν:

– την αναδιάρθρωση του χρέους και των «κόκκινων» δανείων του ιδιωτικού τομέα

– την ελαχιστοποίηση της δημόσιας σπατάλης

– την αναγέννηση των θεσμών και του κράτους

– την αύξηση του κυκλικού ελλείμματος

– την μείωση εταιρικών φόρων και του ΕΝΦΙΑ και

– την επανασταθεροποίηση των οικονομικών προσδοκιών.

 makroxronies ependiseis

Ποια είναι τα συστατικά των μακροπρόθεσμων επενδύσεων

Στις συνθήκες που απαιτούνται για να γίνουν επενδύσεις και να επιταχυνθεί η ανταγωνιστικότητα αναφέρθηκαν προσωπικότητες από την οικονομική και επιχειρηματική διεθνή κοινότητα

Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας Καθηγητής Marek Belka σημείωσε ότι απαιτείται να εξασφαλιστεί εμπιστοσύνη στο ευρώ και να υπάρξει αντίσταση στον προστατευτισμό, προκειμένου μακροπρόθεσμα να διασφαλιστεί ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης.

Συμπέρανε ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά, ακόμη απαιτείται προσπάθεια, καθώς είναι πολύ νωρίς να «πούμε ότι έχουμε κερδίσει την μεγάλη μάχη».

Ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας Dr. Philipp Steinberg υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% του επενδυτικού όγκου στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως πρόσθεσε θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στις δημόσιες επενδύσεις, το ποσοστό των οποίων δεν θεωρείται ικανοποιητικό σε μία βιομηχανοποιημένη χώρα, όπως η Γερμανία.

Ο κ. Steinberg τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης για τους επενδυτές και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί «κλειδί». Εμπιστοσύνη, όπως εξήγησε, στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής σημαίνει σταθερότητα στους κανόνες που διαμορφώνουν τη φορολογική επιβάρυνση.

Σημείωσε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρότυπο φορέα ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, το μισθολόγιο και την αποδοτικότητα.

Ταυτόχρονα, προχωράει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία της φορολογικής Ακαδημίας, ενώ στο πλαίσιο της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών θα επιβραβεύονται οι καταλογισμοί που είναι σύννομοι.

Το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του Προέδρου της Γαλλίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Natala Vacha σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία.

Έκανε λόγο για μεγάλη διαφορά παραγωγικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η δυνητική ανάπτυξη είναι αρνητική.

Επεσήμανε ότι υπάρχει επενδυτικό κενό σε τομείς όπως η παιδεία, η έρευνα και ανάπτυξη και η πληροφορική. Για να βελτιωθεί η δυνητική ανάπτυξη χρειάζεται, μεταξύ άλλων, να υπάρχει επιμερισμός του κινδύνου και διαθέσιμο κεφαλαιουχικό απόθεμα.

Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε η κυρία Vacha, το 80% της χρηματοδότησης είναι εσωτερική και το 20% προέρχεται από τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια κινδύνου.

Ο διευθυντής Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καθ. Αντώνης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα πρέπει να αποτελούν το συνώνυμο των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Απαιτείται, όπως ανέφερε, αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, αλλά και προσέλκυση επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι ανοίγουν το δρόμο για την πρόσβαση στις αγορές.

Ο Γενικός Διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης Δημήτρης Δημητριάδης σημείωσε ότι ο πλούτος της Ελλάδας παραμένει αναξιοποίητος, με τον τομέα των ορυκτών, που αντιπροσωπεύει το 3%-4% του ΑΕΠ, να είναι δυνατόν να φτάσει το 10%.

Ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε το επενδυτικό σχέδιο στη Θράκη, που ξεκίνησε το 1994 από μια κοινοπραξία ελληνικών και ξένων εταιρειών, και αφορά την εκμετάλλευση των αποθεμάτων χρυσού με αποθέματα 10 εκατ. τόνων.

Πρόκειται, όπως ανέφερε για επένδυση συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ που συνοδεύεται με επιπρόσθετες κεφαλαιουχικές επενδύσεις της τάξης των 24 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ 350 άτομα θα απασχοληθούν κατά την κατασκευή.

Ο διευθυντής προγραμμάτων Νότιας Ευρώπης του ομίλου Παγκόσμιας Τράπεζας Dirk Reinermann, συνέκρινε την ελληνική οικονομία με έναν ασθενή που κατάφερε να παραμείνει ζωντανός. Ωστόσο, θα πρέπει, πλέον, να περάσει στο στάδιο της ανάνηψης.

Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ, ενώ η κρίση ενίσχυσε απότομα το ποσοστό φτώχειας που διαμορφώνεται στο 48% (στοιχεία 2014).

Ο κ. Reinermann σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στους τομείς των διαμετακομιστικών μεταφορών και των logistics, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα τη γεωγραφική θέση της.

Ο Γενικός Γραμματέας, Project Management Institute (PMI-Greece) Άρης Συγγρός τόνισε ότι απαιτείται βούληση για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Σημείωσε ότι το εντεινόμενο brain drain θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα που, όπως είπε, πλήττεται από την ασυνέχεια και την απουσία μακροχρόνιας προοπτικής.

Η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανέφερε ότι το Ελληνικό είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και πρέπει να γίνει σωστά.

Αναφερόμενη στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σημείωσε ότι η έλευση της Cosco στο λιμάνι, ήδη από το 2008, έχει αλλάξει την εικόνα του λιμανιού με την εταιρεία να προϋπολογίζει επενδύσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurolife ERB ασφαλιστική Αλέξανδρος Σαρηγιαννίδης σημείωσε ότι διεθνώς οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, εκτός από λιγοστές περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες διατηρούν όλες τις επενδύσεις τους σε ξένα ομόλογα, ενώ ένα μικρό μέρος των τοποθετήσεών τους βρίσκεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εξήγησε ότι οι ασφάλειες χωρίζονται σε τρεις πυλώνες, την κοινωνική ασφάλιση, τα επαγγελματικά ταμεία και τα ατομικά συμβόλαια που αποτελούν την κατεξοχήν ιδιωτική ασφάλιση.

Στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαρηγιαννίδης σημείωσε ότι η υπαγωγή, από το 2016, του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών στο πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας Solvency II, σε συνδυασμό με τη σοβαρή εποπτεία που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδας, έχουν βελτιώσει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών.

mellon trapeziko

Το μέλλον του Τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη

«Η κρίση στην Ελλάδα δε δημιουργήθηκε από τις τράπεζες, ήρθε στις τράπεζες», δήλωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, σε παρέμβαση του για το μέλλον του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα κατά την τρίτη ημέρα του 2ου οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να χαθούν σχεδόν οι μισές καταθέσεις των τραπεζών, δηλαδή περίπου 120 δισ. ευρώ. Ο κ. Προβόπουλος εξήγησε ότι οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών από το PSI άγγιξαν τα 37 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μετά ήρθε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και η τρίτη αποδεικνύοντας ότι η κρίση ήρθε στις τράπεζες λόγω της κατάσταση της οικονομίας και δεν προκλήθηκε από αυτές.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Γιώργος Προβόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλέον είναι πιο ανθεκτικές, όμως ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η χαμηλή κερδοφορία. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στα χαμηλά επιτόκια και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο καθηγητής Marek Belka, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ανέλυσε την κατάσταση των τραπεζών της χώρας του μετά και την κρίση που πέρασαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πώς κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους. Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι διαφορετική από των αμερικανικών, δεδομένου ότι στην ήπειρο μας δεν έχουμε πανευρωπαϊκές τράπεζες, όπως στις ΗΠΑ. Έχουμε εθνικές τράπεζες με διεθνείς λειτουργίες.

Από την πλευρά του, ο Martin Hellwig, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, δήλωσε ότι στην Ευρώπη είχαμε πολλές διασώσεις τραπεζών και παρέμεινε στη γερμανική γραμμή ότι δε θα ήταν καταστροφικό να υπήρχαν και διαλύσεις τραπεζών αν ήταν ανάγκη.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι μία bad bank μπορεί να είναι καλύτερη από το συνδυασμό της διάλυσης μίας τράπεζας και της ανακεφαλαιοποίησης», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε διάφορες περιπτώσεις διασώθηκαν τράπεζες για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Θωμόπουλος, είπε ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έφερε το τέλος μίας τραπεζικής πρακτικής που κράτησε 40 χρόνια. Και παρότι, όπως είπε, οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, το ερώτημα είναι αν μπορούν να πυροδοτήσουν μία νέα κρίση.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας συνέδεσε το μέλλον της τραπεζικής με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην άνοδο του λαϊκισμού και τόνισε: «Ας ελπίσουμε στο καλύτερο σενάριο ώστε να μην προκληθεί ζημιά στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα».

Αναφέρθηκε και στον ψηφιακό τομέα των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων λέγοντας ότι αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο και απασχολεί όλο και περισσότερους εργαζομένους.

Η υπεύθυνη του Τομέα Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΚΤ, Ελένη Αγγελοπούλου, υπερασπίστηκε της πολιτικής της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών, τονίζοντας ότι μπορεί να προστατέψει τους φορολογούμενους πολίτες.

Τόνισε ότι η ΕΚΤ πήρε μαθήματα από την κρίση, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα.

Ο Dejan Soskic, Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Σερβίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι όταν ολοκληρωθεί ο μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, τότε θα υπάρξει χώρος για ανάπτυξη και ενδυνάμωση του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credicom, Άνθιμος Θωμόπουλος, τόνισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια μας έδειξαν ότι δεν είναι δυνατό να καταρρεύσει συστημική τράπεζα χωρίς να υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες στην οικονομία.

Στην παρέμβαση του, ο Eric Tourret, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Hellenic Financial Stability Fund, εξήρε το ρόλο του Γιώργου Προβόπουλου στην κρίση λέγοντας ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν είχαμε τόσο μεγάλη συγκέντρωση του τομέα των τραπεζών όπως στην Ελλάδα. Από τις 25 τράπεζες, πλέον η χώρα διαθέτει 4 συστημικές τράπεζες και προέβλεψε σταθεροποίηση του τομέα τα απόμενα χρόνια.

Ο διευθυντής της Greenmantle, Δημήτρης Βαλάτσας, έκανε μία περιγραφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα χρόνια της κρίσης, τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το κούρεμα, την αγορά ομολόγων και το πέρασμα στη νέα τεχνολογική εποχή.

Ο Χρήστος Καβουνίδης της Bolton Consulting Group ανέλυσε το πόσο αναγκαίο είναι να αλλάξει η επιχειρηματικότητα των τραπεζών και να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

probopoulos

Γ. Προβόπουλος: Φόβος για νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

«Ασφαλώς και υπάρχει θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία. Προϋποθέτει όμως ότι μέσα στον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, η κυβέρνηση επιταχύνει, καθησυχάζει τους πολίτες, ώστε να απομακρυνθεί η συζήτηση για το Grexit – η οποία κατά την γνώμη μου όμως δύσκολα πλέον θα απομακρυνθεί – και αυτό θα οδηγήσει στην ομαλότητα».

Αυτά τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργος Προβόπουλος στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, αμφισβήτησε ότι θα επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 2,7% το 2017, είπε όμως ότι αν πλησιάζει το 2% θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι.

Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του και για τον τραπεζικό τομέα, λέγοντας:

«Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει τραπεζική κρίση. Φοβάμαι όμως ότι με τα καινούργια stress tests τον επόμενο χρόνο θα υπάρχουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αν η οικονομία δεν ξεφύγει από αυτό το τέλμα».

Κατά τον κ. Προβόπουλο, η καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση έχει συνέπεια στην δυνατότητα της χώρας να βγει δοκιμαστικά στις αγορές προς το τέλος του έτους.

«Αν πάμε προς τα πίσω η χώρα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί», τόνισε και συμπλήρωσε πως σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα έχουμε μνημόνιο με την κλασική έννοια του όρου, επειδή θα είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Σε τέτοιες συνθήκες, εκτίμησε ότι οι ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσω μίας «ευχέρειας» από τις λήξεις του χρέους και ενδεχομένως μέσω αξιοποίησης ενός μέρους από το 3ο μνημόνιο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί – ειδικότερα: τα ποσά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ανέδειξε ως μείζον πρόβλημα της οικονομίας το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων επί ΑΕΠ, που βρίσκεται μόλις στο 11%, ενώ στις άλλες χώρες φτάνει το 20%.

«Χρειάζεται να το υπερδιπλασιάσουμε και αυτό με εισροή ξένων επενδύσεων της τάξης των 20 δισ. ετησίως», είπε ο κ. Προβόπουλος, συμπλήρωσε όμως ότι «δεν υπάρχει ευνοϊκό κλίμα για τις επενδύσεις στην χώρα.

Ο κ. Προβόπουλος μίλησε και για το χαμηλό επίπεδο της δημόσιας διοίκησης στην χώρα και είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε σημείο διάλυσης».

stournaras

Γιάννης Στουρνάρας: Μείωση πλεονασμάτων στο 2% μετά το 2021

«Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% για το διάστημα μετά το 2021. Αυτό θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αλλάξει προς το καλύτερο την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους».

Την πρόταση αυτή έκανε ο διοιηκητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με το βλέμμα στραμμένο στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για τις οποίες εμφανίστηκε αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρεί πως το δημοσιονομικό μείγμα πρέπει να αλλάξει και «να μην είμαστε πλέον μία φοροκεντρική οικονομία», κάτι το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο».

Πρότεινε στο πλαίσιο αυτό και μία εκδοχή για ελάφρυνση του χρέους της ελληνικής οικονομίας μέσω μίας «ήπιας άσκησης» εξομάλυνσης τόκων και επιμηκύνσεις δανείων.

Παρότρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα σε ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και να ψηφίσει τους νόμους για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες για την αναδιάρθρωση δανείων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι με την προϋπόθεση πως θα κλείσει η αξιολόγηση σύντομα, θα πρέπει να αναμένονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Επισήμανε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει μάθει να ελέγχει αποτελεσματικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ότι το 2016 βρέθηκε πολύ κοντά στους στόχους που είχαν τεθεί.

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέφερε ότι στην ζώνη του ευρώ έχει αρχίσει να σταθεροποιείται η ανάπτυξη, όμως επισήμανε τις απειλές λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας.

Ως βασικές παραμέτρους της αβεβαιότητας αυτής ανέφερε τους πολιτικούς κινδύνους, λόγω των εκλογών σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία), την άνοδο του λαϊκισμού, την ενίσχυση του προστατευτισμού, την αδυναμία φορολόγησης των κερδισμένων της παγκοσμιοποίησης, την έξαρση του προσφυγικού, του Brexit και της ρευστότητας λόγω της νέας πολιτικής κατάστασης στις ΗΠΑ.

liakos

Δημήτρης Λιάκος: «Πρέπει να δείξουμε θάρρος στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους»

Θέμα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους άνοιξε επισήμως ο Δημήτρης Λιάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κατά την συζήτησή του με τον καθηγητή Λαρς Φελντ, διευθυντή του Ινστιτούτου Walter Eucken και μέλος της επιτροπής σοφών της γερμανικής κυβέρνησης. Θέμα της συζήτησης ήταν: «Growth vs. debt».

«Όσο συζητάμε με τους θεσμούς υπάρχει ενδιαφέρον και από την δική τους πλευρά για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά την διαχείριση και την εξεύρεση λύσης. Τις αναζητούμε και για το συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος, που πρέπει να μειωθεί», σημείωσε ο κ. Λιάκος.

Τόνισε ότι το ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και είναι πανευρωπαϊκό θέμα» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δείξουμε θάρρος ως πολιτικό σύστημα, πρέπει να πούμε πόσα μπορείς να πάρεις και πόσα να ρυθμίσεις».

Ως προς το δημόσιο χρέος, ο κ. Λιάκος ανέφερε ότι η επιδίωξη πρωτογενών πλεονασμάτων με το μοντέλο του παρελθόντος, δηλαδή με βάση την κατανάλωση εισαγωγών με δανεικά, θα μας οδηγήσει στο ίδιο σημείο και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει η επιμήκυνση της λήξης του χρέους, επειδή έτσι θα «δημιουργήσουμε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια».

Γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές στην φορολογία των επιχειρήσεων πρότεινε στην ίδια συζήτηση ο καθηγητής Λαρς Φελντ, ως αναγκαίο επόμενο βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με οι προτάσεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα 3,5% την επόμενη 20ετία δεν είναι ρεαλιστικές.

«Λένε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα αποδώσουν. Είναι μία τεράστια παρεξήγηση για το πώς λειτουργούν οι δυνάμεις της αγοράς. Πρέπει να τις απελευθερώσουμε, δίνοντας ελευθερία στις επιλογές, όσο υπάρχουν περιορισμοί, κανένας δεν επενδύει», σημείωσε.

Ο κ. Φελντ είπε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έγιναν όπως έπρεπε και τόνισε οτι θα ήταν προτιμότερο να έχουν γίνει με ένα «μπιγκ μπανγκ», ενώ προσέθεσε ότι υπάρχει ακόμη ανάγκη για πολύ μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι μέχρι ενός σημείου η Ελλάδα έχει εκπληρώσει υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα.

Μίλησε εμφατικά για αλλαγές στην δομή του φορολογικού συστήματος και μειώσεις στην φορολογία εισοδημάτων, αλλά κυρίως των επιχειρήσεων. «Χωρίς φορολογικό κίνητρο δεν θα υπάρξει ανάκαμψη. Πρέπει να υπάρχει προσδοκία στους επενδυτές ότι δεν θα αυξηθεί το φορολογικό βάρος.

Όταν αναδιαρθρώνεται το φορολογικό σύστημα, έχει σημασία η φορολογία των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Φελντ και προσέθεσε: «Ο δημόσιος τομέας παραμένει ακόμη πολύ μεγάλος και αυτό θα πρέπει να το δείτε, όπως και τις καταναλωτικές δαπάνες».

energia

Οι προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην ανατολική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και στις ενεργειακές προοπτικές των χωρών, όπου εντοπίζονται μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αναφέρθηκαν πολιτικοί, διοικητές δημοσίων εταιρειών, καθηγητές ξένοι ειδικοί επί των ενεργειακών θεμάτων κ.α

Αναλυτικά, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Υπουργείου Περιβάλλοντος Μιχάλης Βερροιόπουλος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει ως κορυφαία προτεραιότητά της την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών ενέργειας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα εργάζεται εντατικά για το άνοιγμα του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου με τον αγωγό TAP.

Όπως σημείωσε, η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων στην Κύπρο δημιουργεί καινούργιες δυνατότητες για τις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η πεποίθηση ότι ο αγωγός East med είναι μεγάλης σημασίας για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Αναφερθείς στις κρίσεις εφοδιασμού που αντιμετώπισε η χώρα τον περασμένο χειμώνα, σημείωσε ότι υπήρξε επιτυχής διαχείρισή τους, με το ζητούμενο, σε τέτοιου είδους, καταστάσεις να είναι η άμεση και ταχύτατη κάλυψη των αναγκών νοικοκυριών σε ενέργεια.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα παρότι διαθέτει αποθέματα 90 ημερών σε πετρελαιοειδή δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα σε φυσικό αέριο, ενώ η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου «εξαιτίας άστοχων ενεργειών του παρελθόντος», όπως είπε, παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Αναπληρωτής Γενικός διευθυντής στον Τομέα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεράσιμος Θωμάς σημείωσε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών με στόχο την μείωση της ζήτησης.

Τόνισε ότι μακροπρόθεσμα, μέχρι το 2050, θα πρέπει η ευρωπαϊκή οικονομία να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα και να προσανατολιστεί στην εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι από τα περισσότερα από 170 δισ. ευρώ κεφάλαια, που έχει διαθέσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το 1/3 αυτών έχει κατευθυνθεί στην ενέργεια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί ενεργειακή πύλη, με τα περισσότερα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται να είναι κοινού ενδιαφέροντος με την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η υλοποίηση του αγωγού TAP βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η κοινοπραξία «Ποσειδών» εμπλέκεται σε τρία βασικά έργα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως σημείωσε, στόχος είναι να μεταφερθεί το φυσικό αέριο από το Νότο προς το Βορρά, ενώ μέσω του έργου IGI Poseidon θα συνδεθούν οι Κήποι του Έβρου με την Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια με το Οτράντο της Ιταλίας, επιτυγχάνοντας τη διασύνδεση της Τουρκίας της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Επίσης, ο αγωγός θα μεταφέρει το κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο και με αφετηρία τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης θα οδεύσει υποθαλάσσια στην Κύπρο όπου θα υπάρχει σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου.

Ο αγωγός θα κατευθυνθεί στην Κρήτη, όπου επίσης θα υπάρχει σταθμός συμπίεσης, θα κατευθυνθεί προς την Πελοπόννησο και μέσω ξηράς θα καταλήγει στα σύνορα με την Ιταλία για να ενωθεί με τον αγωγό IGI (Italy, Greece Interconnector).

Ο κ. Κιτσάκος έκανε λόγο για απουσία κουλτούρας ως προς το φυσικό αέριο, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 350 χιλιάδες μετρητές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τους μετρητές σε ηλεκτρισμό ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου άνω των 1.000 χιλιομέτρων που θα επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό ακόμη και μικρές πόλεις.

Ο Διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσει -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση.

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη σε πιθανές ενεργειακές κρίσεις: εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει, εξαρτάται ενεργειακά από το αργό πετρέλαιο (σχεδόν 90%), το Φυσικό αέριο (66%), τα στερεά καύσιμα (42%) και τα πυρηνικά καύσιμα (40%).

Τόνισε ακόμη ότι οι συμφωνίες με το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, καθιστούν την απρόσκοπτη προμήθεια πρώτων υλών ευχερέστερη από ποτέ.

Όπως είπε, βάσει αυτής της άποψης η έρευνα και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη οικονομική και εθνική διάσταση. Παράλληλα, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει το δανεισμό με ανταγωνιστικά επιτόκια και πρόσβαση σε μέχρι πρόσφατα «απαγορευμένες αγορές».

Ταυτόχρονα, ο κ.Στεργιούλης αναφέρθηκε στην ενεργειακή μετεξέλιξη του Ομίλου με την παροχή νέων προϊόντων και καινοτόμων υπηρεσιών, υποστηρίζοντας πως οι ενεργειακές εταιρείες υποχρεούνται να δραστηριοποιηθούν σε κάθε μορφή ενέργειας, παρά το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να αποτελούν διεθνώς τον πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Σταύρος Γούτσος ανέφερε ότι το έργο στην Μελίτη είναι καθοριστικής σημασίας στην λιγνιτική παραγωγή.

Αναφερθείς στην πρόσφατη κρίση εφοδιασμού, σημείωσε ότι αυτή επαλήθευσε την ορθότητα της θέσης της ΔΕΗ για την αναγκαιότητα εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που να είναι εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιωσιμότητα.

«Ανέδειξε και τις παθογένειες της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς η ΔΕΗ κλήθηκε να στηρίξει το σύστημα, καταφέρνοντας να κρατήσει χαμηλά την οριακή τιμή συστήματος» σημείωσε.

Σχετικά με τις διευκολύνσεις προς οφειλέτες και την έκπτωση επιβράβευσης συνέπειας, τόνισε ότι αξιολογούνται θετικά από τους καταναλωτές της ΔΕΗ.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής Πετρελαίου στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης ανέφερε ότι η έννοια του πολιτικού ρίσκου στην Κύπρο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά δεν έχει παραλυτικό χαρακτήρα όσον αφορά την εξαγωγή φυσικού αερίου.

Σχετικά με τον αγωγό Eastmed σημείωσε ότι αποτελεί στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μακροπρόθεσμου ορίζοντα, ενώ εκτίμησε ότι η λιβανική πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου θα έχει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να λάβουν χώρα διαγωνισμοί.

Ο Αντιπρόεδρος και Ανώτερος Σύμβουλος Ομοσπονδιακής Πρακτικής Deloitte Services Στρατηγός Charles F.Wald σημείωσε ότι η διαθεσιμότητα και η ελεύθερη ροή ενέργειας, παγκοσμίως, απασχολεί τους πολιτικούς, αποτελώντας σημαντικό ζήτημα ασφάλειας.

«Κατέστη προφανές, μετά τον ψυχρό πόλεμο, για τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή διοίκηση ότι το περιβάλλον ασφάλειας στον κόσμο έχει μεταβληθεί, ενώ υπάρχει εξάρτηση από την Μέση Ανατολή» εξήγησε. Ενέργεια και ασφάλεια έννοιες αλληλένδετες.

Σημείωσε ότι για τις ΗΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή ανεξαρτησία, ενώ η θεώρηση ότι η νίκη έναντι του ISIS θα επιλύσει το πρόβλημα στην Μέση Ανατολή είναι λανθασμένη, όπως επεσήμανε.

Η Περιφερειολόγος – Οικονομολόγος του Περιβάλλοντος Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, σημείωσε πως είναι αναγκαία η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση εναλλακτικών επιλογών.

Τόνισε πως στην ελληνική ενεργειακή σκακιέρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παράμετροι του ορυκτού πλούτου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της αιολικής και ηλιακής ενέργειας

Η Νομική Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αικατερίνη Φλώρα υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αποπολιτικοποιηθεί η ενεργειακή ασφάλεια και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος Διαδρατικού αγωγού Rikard Scoufias σημείωσε ότι η υλοποίηση του νότιου διαδρόμου του TAP επί ελληνικού εδάφους υπήρξε, για τον ίδιο, προσωπικό στοίχημα.

Αναφερθείς στα οφέλη του έργου, εξήγησε ότι ο Διαδρατικός αγωγός θέτει την Ελλάδα σε πρωταγωνιστική θέση σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ενεργειακά έργα και στην καρδιά την ενεργειακής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο κ. Scoufis σημείωσε ότι σήμερα στις κατασκευαστικές εργασίες απασχολούνται 2.000 άνθρωποι, με την κοινοπραξία εταιρειών να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με περίπου 100 κοινότητες και 30 Δήμους από τους οποίες ο αγωγός μήκους 550 χλμ. θα διέλθει.

pappas

Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Στην ψηφιοποίηση και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αναφέρθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, οι επικεφαλής ελληνικών και διεθνών εταιρειών, καθώς και στελέχη αυτών.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες πολιτικές, να καταστήσει την κοινωνία και την οικονομία πιο ανοιχτή και δικαιότερη.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τα υψύρριθμα δίκτυα, το οποίο θα προβλέπει πως όποιος ανοίγει δίκτυο, θα πρέπει να αφήνει χώρο και για τη διέλευση οπτικών ινών.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου σημείωσε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες συναλλάσσονται με τους πελάτες τους ή ενός κράτους με τους πολίτες. Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι «digital masters» εμφανίζουν, σταθερά, καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε όραμα σχετικά με το τί θέλουμε να πετύχουμε, δημιουργώντας την ψηφιακή διακυβέρνηση.

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου 24Media Σταύρος Δρακουλαράκος σημείωσε ότι η επικοινωνία των αλλαγών, που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως και η εφαρμογή τους αποτελούν βασικές συνιστώσες στη «νέα εποχή».

Ο CIO & Services του ομίλου Interamerican και πρόεδρος Helllenic CIO Forum Ξενοφών Λιαπάκης αναφερόμενος στο μοντέλο μετάβασης στην ψηφιακή εποχή που υιοθέτησε η Interamerican σημείωσε πως αφετηρία υπήρξε η διαπίστωση ότι η τεχνολογία θα διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο.

«Κατανοήσαμε ότι το ψηφιακό αποτελεί κουλτούρα που θα πρέπει να περάσει στο DNA της εταιρείας. Αποτέλεσμα; Το Anytime αποτέλεσε την πρώτη «direct» ασφάλιση στην Ελλάδα» ανέφερε.

Ο ιδρυτής της Going Global Ventures (Νέα Υόρκη) και επιχειρησιακός εταίρος GVA Capital Mark Minevich ανέφερε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή πολιτική θα αλλάξει τον κόσμο ενώ η παλιά μορφή της οικονομίας έχει «πεθάνει» .

Πρόσθεσε πως υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και ότι πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση στα δεδομένα και στην ασφάλεια μεταξύ των χωρών.

Ο Γενικός Διευθυντής και Group Chief Digital & Technology Office του ομίλου Eurobank Σωτήρης Συρμακέζης υπογράμμισε ότι στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογίας που στηρίζεται στην άφθονη υπολογιστή ισχύ που σχετίζεται με τον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας.

Ανέφερε ότι η γενιά των «Millennials» θα χρησιμοποιεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τις νέες τεχνολογίες και τόνισε ότι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό απαιτούνται τέσσερα βασικά στάδια, το business strategy, το digital strategy, το digital governance και την προσήλωση στην εφαρμογή.

Ο country manager της Google για Ελλάδα, Κύπρο Μάλτα Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα της ψηφιακής μεταμόρφωσης αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το κράτος.

«Η κουλτούρα της ψηφιακής μεταμόρφωσης πρέπει να έρθει από πάνω προς τα κάτω» τόνισε, εστιάζοντας στην ανάγκη για εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες. Ειδάλλως, όπως είπε, περίπου 800.000 θέσεις εργασίας θα πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό εκτός Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Αναστάσιος Τζήκας υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος σχετικά με την εξωστρέφεια στον κλάδο της Πληροφορικής. Και αυτό επειδή η χώρα «ποτέ δεν έβαλε στο κάδρο την Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, με τη στρατηγική να είναι διαχρονικά απούσα».

Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός τεχνολογικού σοκ που θα πρέπει να υποστεί η Ελλάδα.

Ο Σύμβουλος επιχειρήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης σημείωσε ότι η ψηφιακή πολιτική αποτελεί ένα μακροχρόνιο έργο, ενώ η Εσθονία κατάφερε να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης, καθώς αυτό υπήρξε μονόδρομος για τον εκσυχρονισμό της μετά την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος.

Ο πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα Margus Rava σημείωσε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Εσθονία ξεκίνησε από τις τράπεζες, μέσω του web banking, επειδή το παλιό σύστημα κατέρρευσε. Έτσι, το σύστημα ταυτοποίησης ανθρώπων επεκτάθηκε στις υπηρεσίες του κράτους.

politismos

Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης της χώρας

Στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, την τρίτη μέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, δήλωσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μοχλό για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς, όπως εξήγησε, σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ ο πολιτισμός συμβάλει στην ευημερία των πολιτών με μετρήσιμα οφέλη.

Η Λυδία Κονιόρδου μίλησε για την εξέχουσα θέση που θα πρέπει να έχει ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα μας, έθιξε το θέμα της σωστής ανάδειξης των μνημείων, ακόμη και με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας.

Κατέληξε λέγοντας ότι «Το ποτάμι της παγκοσμιοποίησης δε γυρίζει, δεν πηγαίνει άνω ποταμών, πρέπει να στρίψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά προς όφελός των πολλών και όχι των λίγων».

«Η πολιτική που παράξαμε από το 2012 έως το 2015 αποδίδει και σήμερα, παρά την αδυναμία να επικαιροποιηθεί», είπε η πρώην υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Υποστήριξε επίσης ότι η πολιτιστική κληρονομιά, το χθες και το σήμερα της Ελλάδας, είναι το μεγαλύτερο αγαθό που διαθέτει η χώρα μας και τόνισε ότι το ερώτημα είναι πώς θα την αξιοποιήσουμε.

Όπως είπε, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συνειδητοποιήσουμε την αξία της, στη συνέχεια να την προστατέψουμε και τρίτον να βρούμε τον τρόπο να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την αξιοποίησή της.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη κατέληξε τονίζοντας: «Η Ελλάδα για να προχωρήσει χρειάζεται μία νέα εθνική ενότητα και ο πολιτισμός παράγει συνθέσεις».

Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Γιάννης Θωμάτος, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε την σημασία των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών για την ανάπτυξη της χώρας.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Georgia Albertino, Διευθύντρια του Cultural Institute της Google, η οποία, σε πλήρη συμφωνία με τις δύο πολιτικούς, υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός μπορεί μόνο να ενώσει.

Η Georgia Albertino παρουσίασε την πλατφόρμα Arts & Culture της Google και εξήγησε ότι στόχος της εταιρείας είναι να “δημοκρατικοποιήσει” τον πολιτισμό, δηλαδή να έχουν όλοι πρόσβαση στα μεγαλύτερα μνημεία και τα σημαντικότερα έργα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Όπως εξήγησε, «Η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει να δούμε πράγματα, τα οποία δε θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να δούμε. Μέσω της ψηφιακής εικονικής περιήγησης, μπορεί όποιος θέλει από οποιοδήποτε μέρος τους κόσμου να επισκεφτεί αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και να ενημερωθεί για την τέχνη.»

Παράλληλα τόνισε ότι η αύξηση του πολιτιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό, θα ωθήσει την ανταγωνιστικότητα και θα ενδυναμώσει τον τουρισμό.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και ιδρυτής της κίνησης πολιτών, ΔΙΑΖΩΜΑ, Σταύρος Μπένος, έκανε έκκληση να γίνουν συνέργειες και κάλεσε τα υπουργεία, τους αρμόδιους φορείς, τους ιδιώτες και όλους τους ενδιαφερόμενους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αναλάβουν δράση.

Ο κ. Μπένος έριξε ευθύνες στην ελληνική Πολιτεία και τόνισε, «δεν συνεργάζεται αυτό το κράτος με κανέναν, ούτε με τις περιφέρειες, ούτε με τους πολίτες, ούτε με κανέναν. Έχει ενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα».

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, Κώστας Καρράς, τόνισε ότι εκτός από τα λάθη, θα πρέπει να μιλάμε και γι’αυτά που έχει πετύχει η Ελλάδα, καθώς όπως είπε, από τη δεκαετία του ’50, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αρχαιολογικοί χώροι.

Όμως παρατήρησε ότι πλέον έχει έρθει η ώρα να κάνουμε περισσότερα, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αναδειχτούν μνημεία και να αναβιώσουν κάποιες περιοχές.

Ο Καθηγητής της Έδρας Σπουδών για το Σεφέρη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροΐλος, παρατήρησε ότι οι κοιτίδες πολιτισμού είναι ζωντανές και πρέπει να αξιοποιηθούν, με όλα τα μέσα που υπάρχουν, ακόμη και με τη βοήθεια ομογενών, ώστε να αναδειχθούν οι τοπικοί θησαυροί.

Υποστήριξε μάλιστα ότι στη χώρα μας έχει παραμεληθεί ο θρησκευτικός τουρισμός.

Η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Αθανασία Ψάλτη, ανέδειξε το έργο της εφορίας που έχει υπό την εποπτεία της και υπογράμμισε κάποιες λειτουργικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα τις ελλείψεις προσωπικού.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της προσβασιμότητας και ανέφερε ως παράδειγμα την ύπαρξη πινακίδων με γραφή Μπράιγ για άτομα με μειωμένη όραση.

 dimitris trifwnopoulos

Δ. Τρυφωνόπουλος: Ο τουρισμός Δούρειος Ιππος για ποιοτικές εξαγωγές

«Το 2017 θα ξεπεράσουμε τα 30 εκατομμύρια αφίξεις», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Το μοντέλο “ήλιος-θάλασσα” είναι η βάση, αλλά υπάρχει η ανάπτυξη του yachting, του πολιτιστικού τουρισμού, ενώ η γαστρονομία είναι ο δεύτερος πυλώνας προσέλκυσης», τόνισε ο κ. Τρυφωνόπουλος και εκτίμησε ότι ο τουριστικός κλάδος μπορεί να μετατραπεί σε Δούρειο Ίππο για την εξαγωγή ποιοτικών προϊόντων.

«Ο τουρισμός είναι ένα εξαιρετικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς, έχουμε τον τουρισμό στο DNA μας και έως το 2020 η Ελλάδα μπορεί να είναι και στην 10δα των τουριστικών προορισμών», είπε ο ΓΓ του ΕΟΤ και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η άνοδος της τουριστικής κίνησης στην χώρα δεν πρέπει να αποδίδεται στην γενικευμένη αστάθεια στις γειτονικές χώρες.

«Είναι μία παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσουμε. Τα προβλήματα στην Τουρκία δεν είναι θετικό στοιχείο, κάποιοι σκέφτονται “όσο πιο δυτικά, τόσο πιο καλά”. Όταν είσαι τόσο κοντά στο πρόβλημα, λειτουργεί αποτρεπτικά», τόνισε ο κ. Τρυφωνόπουλος

Και συμπλήρωσε: «Η ομαλότητα στην περιοχή θα λειτουργήσει ακόμη θετικότερα για την Ελλάδα. Κάθε πελάτης κερδίζεται, δεν χαρίζεται».

Ως στοιχεία που προμηνύουν την περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, ανέφερε την διασυνδεσιμότητα μέσω αεροπορικών γραμμών, η οποία έχει φτάσει στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, την δυναμική των προκρατήσεων σε παραδοσιακές και νέες τουριστικές αγορές, τα νέα περιφερειακά αεροδρόμια, τις μαρίνες, την άνοδο του θεματικού τουρισμού.

apostolou

Ε. Αποστόλου: «…να απαγορευτεί η χρήση του όρου φέτα από οποιαδήποτε άλλη χώρα»

«Δουλεύουμε με την Κομισιόν για να απαγορευτεί η χρήση του όρου φέτα από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, στον απόηχο του θέματος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη χρήση του όρου ‘φέτα’ από Καναδούς παραγωγούς στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA της Ε.Ε. με τον Καναδά.

Μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική παραγωγή κατά την τρίτη ημέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Ευάγγελος Αποστόλου δήλωσε ότι το «μεγάλο στοίχημα της ανάταξης της χώρας και της οικονομίας δεν μπορεί να κερδηθεί, αν δεν κερδηθεί πρωτίστως στην ύπαιθρο».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο σφυγμός της ανάπυξης χτυπά στον πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι «η αγροτική οικονομία είναι ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση».

Ο Ευάγγελος Αποστόλου είπε ότι στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης και η ανανέωση στο επάγγελμα του αγρότη, ο οποίος θα πρέπει να είναι μορφωμένος και καταρτισμένος στον τομέα του, θέση, με την οποία συμφώνησε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαφτάρης.

Ο κ. Τσαφτάρης υποστήριξε ότι η γεωργία είναι ο τομέας που μπορεί σήμερα να οδηγήσει σε μία γρήγορη ανάπτυξη και ανέπτυξε πρωτοποριακές ιδέες που θα μπορούσαν να δώσουν λύση σε πολλά προβλήματα της γεωργίας, όπως η χρήση drones και η γεωθερμία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ, Νίκος Ευθυμιάδης, τόνισε ότι εδώ και 5 με 6 χρόνια, η ελληνική γεωργία έχει πάψει να βασίζεται στις επιδοτήσεις. Και ανέφερε ότι στόχος των Ελλήνων αγορών και της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η διεθνής αγορά και οι απαιτήσεις της, με προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι τριών επιτυχημένων εταιρειών.

Η ιδιοκτήτρια της οινοποιίας Αργυρίου, Δέσποινα Αργυρίου, υποστήριξε ότι η ποιότητα είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι των άλλων χωρών, όμως υπάρχουν μεγάλες παθογένειες, όπως ο ότι «η γη πολυτεμαχίζεται».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του CHB Group, Νικόλας Χριστοδούλου, είπε ότι στη χώρα μας αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η καινοτομία.

Ο Πρόεδρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Zooulis Mina, υπογράμμισε ότι η επιτυχία της εταιρείας του βασίζεται στη μελέτη και στις επενδύσεις.

Διαφήμιση