Αρχική Υγεία - Διατροφή Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και καρκίνο

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και καρκίνο

0
Διαφήμιση

 Αν τρώγαμε μια χούφτα καρύδια την ημέρα θα μειώναμε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και άλλων ασθενειών που προκαλούν πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια σημαντική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Independent.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάγκφιν ‘Αουνε της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πρώτου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMC Medicine”, αξιολόγησαν 29 μελέτες από όλο τον κόσμο, που αφορούσαν συνολικά 819.000 ανθρώπους, σχετικά με τη σχέση ξηρών καρπών και ασθενειών.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι μια καθημερινή χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφιανιαίας νόσου κατά σχεδόν 30%, του καρκίνου κατά 15% και του πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 22%. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος θανάτου από πνευμονοπάθεια και του διαβήτη κατά σχεδόν 40%.

Όπως είπε ο ‘Αουνε, «βρήκαμε μια συστηματική μείωση του κινδύνου για διάφορες παθήσεις, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στην υγεία. Πρόκειται για σημαντικό όφελος, για μια μάλιστα τόσο μικρή ποσότητα τροφής».

Τα οφέλη -που οφείλονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πολυακόρεστα λίπη και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά- αφορούν πολλά είδη ξηρών καρπών, όπως φουντούκια, καρύδια, φιστίκια κ.α.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πάνω από 20 γραμμάρια, επιφέρει κάποια ουσιαστική περαιτέρω βελτίωση στα οφέλη για την υγεία.

Και αυτό διότι:

Σε δώδεκα μελέτες (με 376.228 ενήλικες) βρέθηκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Κάθε 28 γραμμάρια την ημέρα οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο κατά 21% των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε εννέα ομάδες (με 304.285 ενήλικες) διαπιστώθηκε ότι μια μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο οποιουδήποτε καρκίνου κατά 15%

Σε δεκαπέντε ομάδες (με 819.448 άτομα) καταγράφηκαν 85.870 θάνατοι. Μια μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατά 22% της θνησιμότητας θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης παρακολούθησης.

Κοιτάζοντας συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, κάθε μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτων από αναπνευστικό και διαβήτη.

Συνολικά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι 4,4 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι το 2013 σε ολόκληρη την Αμερική, την Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ασία και Δυτικός Ειρηνικός μπορεί να αποδοθεί στην πρόσληψη ξυρών καρπών κάτω από 20 γραμμάρια την ημέρα.

Διαφήμιση