Αρχική Ειδήσεις Μεταξοσκώληκες παράγουν «υπερ-μετάξι» τρεφόμενοι με γραφένιο- Δείτε το βίντεο

Μεταξοσκώληκες παράγουν «υπερ-μετάξι» τρεφόμενοι με γραφένιο- Δείτε το βίντεο

0

Μια μελέτη ερευνητών αποκάλυψε ότι αν οι μεταξοσκώληκες τρέφονται με γραφένιο ή νανοσωλήνες άνθρακα, μπορούν να παράγουν σούπερ μετάξι που μπορεί να αντέξει 50% υψηλότερα φορτία από το συμβατικό μετάξι, ενώ αποκτάει και την ιδιότητα να είναι αγώγιμα με την ηλεκτρική ενέργεια.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα, με επικεφαλής τον Γινγκτζίνγκ Ζανγκ, χρησιμοποίησε μια παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής μεταξιού από τους αρχαίους χρόνους, η οποία περιλαμβάνει την χορήγηση φύλλων μουριάς στους μεταξοσκώληκες και τη συγκομιδή των κουκουλιών τους.

Τα κουκούλια στη συνέχεια διαλύονται σε νερό για την παραγωγή μεμονωμένων ινών, οι οποίες στη συνέχεια περιστρέφονται σε ένα καρούλι.

Η μόνη διαφορά στην αρχαία τεχνική, που χρονολογείται έως και πριν από 5.000 έτη, είναι ο ψεκασμός των φύλλων με ένα υγρό που περιέχει 0,2% γραφένιο ή νανοσωλήνες άνθρακα.

Μετά τη συλλογή των κουκουλιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ τα σκουλήκια αποβάλλουν ένα μέρος του νανοϋλικού άνθρακα, ένα άλλο μέρος του ενσωματώνεται στις ίνες μεταξιού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ενίσχυση ήδη συλλεγμένων ινών μεταξιού θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη, δεδομένου ότι θα απαιτούσε προηγουμένως τη διάλυση των νανοϋλικών σε τοξικά χημικά διαλυτικά.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η νέα μέθοδος είναι εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον και είναι κατάλληλη για την παραγωγή «υπερμεταξιού» σε μεγάλη κλίμακα. Έ

να τέτοιο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ανθεκτικών προστατευτικών υφασμάτων, βιοδιασπώμενων ιατρικών εμφυτευμάτων ή φορητών ηλεκτρονικών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Μερικά ερωτήματα παραμένουν. Το ένα είναι το πώς ακριβώς οι μεταξοσκώληκες ενσωματώνουν τα νανοϋλικά στο μετάξι τους.

Ένας άλλος είναι το ποσοστό των νανοϋλικών που τρώγονται από τα σκουλήκια το διοχετεύουν μέσα στο μετάξι αντί να αποβάλλουν ή να μεταβολίζουν ένα ποσοστό του.

Τα υλικά άνθρακα δεν είναι ορατά στις διατομές των μεταξωτές κλωστές, ίσως επειδή το περιεχόμενο των νανοσωματιδίων είναι χαμηλή, λέει ο Ζανγκ. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να είναι ένα έργο για τους βιολόγους, προσθέτει.

 

Πηγές: https://www.scientificamerican.com/article/silkworms-spin-super-silk-after-eating-carbon-nanotubes-and-graphene/ , http://www.natureworldnews.com/articles/29984/20161012/silkworms-now-produce-spiderman-super-silk-eating-carbon-nanotubes-graphene.htm , http://www.zmescience.com/science/biology/silkworm-graphene-carbon-10102016/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here