Αρχική Ειδήσεις Ένα “βαράκι την ημέρα κάνει την άνοια πέρα” για την τρίτη ηλικία

Ένα “βαράκι την ημέρα κάνει την άνοια πέρα” για την τρίτη ηλικία

0
Διαφήμιση

Νους υγιής εν σώματι υγιεί” έλεγαν οι αρχαίοι και όπως αποδεικνύεται είχαν δίκιο, καθώς όπως δείχνει μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα η αύξηση της μυϊκής δύναμης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και κυρίως να απομακρύνει την πιθανότητα άνοιας.

Καθώς 135 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπεται ότι θα έχουν άνοια το 2050, η μελέτη έχει σημασία για το είδος σωματικής άσκησης που είναι καλό να κάνουν οι μεσήλικοι και οι ηλικιωμένοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιώργο Μαύρο της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας («Journal of American Geriatrics Society»), πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή κλινική δοκιμή με 100 άτομα ηλικίας 55 έως 86 ετών.

Οι εθελοντές -που όλοι είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (πιθανό πρόδρομο για Αλτσχάιμερ και άνοια)- χωρίσθηκαν σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες έκαναν βαράκια, νοητική εξάσκηση σε υπολογιστές, κάποιο συνδυασμό των δύο παραπάνω ή εικονική άσκηση (πλασίμπο).

Η άσκηση με βαράκια γινόταν δύο φορές την εβδομάδα επί ένα εξάμηνο, με σταδιακή αύξηση του βάρους, όσο δυνάμωναν οι μύες.

Διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη μυϊκή δύναμη οδηγεί σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία στα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή. Τα οφέλη φάνηκαν να διατηρούνται έως 12 μήνες μετά την άσκηση.

«Όσο πιο δυνατός γινόταν κανείς μυϊκά, τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος για τον εγκέφαλό του. Συνεπώς, όσο περισσότερο πείθουμε τους ανθρώπους να κάνουν βαράκια ή παρεμφερείς ασκήσεις, τόσο πιθανότερο είναι να έχουμε έναν πιο υγιή πληθυσμό ηλικιωμένων», δήλωσε ο δρ Μαύρος.

Το κλειδί όμως είναι να ασκείται κανείς συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και με αρκετή ένταση”, πρόσθεσε. Ως ιδανικό βάρος είπε ότι θεωρείται περίπου το 80% του μέγιστου που μπορεί κανείς να σηκώσει. “Αυτό θα σας δώσει το μέγιστο όφελος για τον εγκέφαλό σας.”, κατέληξε.

 

Πηγές: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3867920/Exercise-good-brain-Boosting-muscle-strength-help-stave-dementia.html , http://medicalxpress.com/news/2016-10-muscle-strength-brain-function.html

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here