Αρχική Ειδήσεις Αν τρώμε γρύλους θα επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή!

Αν τρώμε γρύλους θα επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή!

0

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε πρόσφατα ότι τρώγοντας έντομα (ναι, έντομα) θα μπορούσε να βοηθήσει από τη μια να θρέψει τον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό του πλανήτη και από την άλλη να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτό έδειξε μελέτη Σουηδών επιστημόνων με επικεφαλής την Anna Jansson, καθηγήτριας της επιστήμης των ζώων στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών Τα τριζόνια αποτελούν έδεσμα εδώ και αιώνες σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως σε χώρες της ανατολικής Ασίας, όπου θεωρείται ως ένα θρεπτικό συμπλήρωμα, που περιέχει πολύ περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και άλλα χόρτα.

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι οι γρύλοι διαθέτουν διπλάσια επίπεδα πρωτεΐνης σε σύγκριση με το βόειο κρέας. Εξάλλου, ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος θεωρείται ως ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τα βοοειδή καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες καλλιεργειών και νερού, ενώ παράγουν επίσης μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου πολύ πιο ισχυρού από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα.

Η εκτροφή γρύλων είναι μία ανερχόμενη βιομηχανία, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ζωοτροφές κοτόπουλων. Στις φτωχές κοινότητες, μία τέτοια πρώτη ύλη είναι συνήθως πολύ ακριβή για τον μέσο αγρότη και κτηνοτρόφο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της συγκεκριμένης διατροφής στους γρύλους της Καμπότζης (Teleogryllus testaceus) σε αιχμαλωσία, για 70 ημέρες.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι διάφορα ζιζάνια και υποπροϊόντα καλλιεργειών, σχεδόν μηδενικού κόστους, είχαν το ίδιο αποτέλεσμα στους γρύλους με τις ζωοτροφές κοτόπουλων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα τριζόνια και άλλα έντομα θα αποτελέσουν, εν καιρώ, μέρος της δυτικής διατροφής, ως υποκατάστατο της κατανάλωσης κρέατος που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή.

 

Πηγή: http://planetsave.com/2016/10/15/eating-bugs-helps-curb-both-hunger-and-climate-change/ , https://internt.slu.se/en/nyheter-originalen/2016/9/edible-crickets-can-be-reared-on-weeds-and-cassava-plant-tops/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here