Αρχική Ειδήσεις Ανακαλύφθηκε μοναδικό φυτό στον πλανήτη που δεν φωτοσυνθέτει!

Ανακαλύφθηκε μοναδικό φυτό στον πλανήτη που δεν φωτοσυνθέτει!

0
Διαφήμιση

Ένα νέο είδος φυτού ανακαλύφθηκε στο υποτροπικό ιαπωνικό νησί Kuroshima (που βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας ακτής της Kyushu στο νομό Kagoshima) και ονομάστηκε Gastrodia kuroshimensis.

Το περίεργο φυτό είναι μοναδικό διότι ούτε φωτοσυνθέτει ούτε ανθίζει, ενώ διαπιστώθηκε ότι ανήκει στην κατηγορία των μυκόριζων, τα οποία αποτελούν μια συμβιωτική σχέση μεταξύ των ριζών και των μυκήτων για να αποκτήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.

Το φυτό είναι μυκητο-ετεροτροφικό, δηλαδή δεν χρειάζεται φωτοσύνθεση για τροφή και αντ’ αυτού βασίζεται στους μύκητες ξενιστές του, αλλά και επίσης κλειστόγαμο, που σημαίνει ότι παράγει λουλούδια που δεν ανθίζουν ποτέ.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Κόμπε, Κέντζι Σουετσούγκου, ανακάλυψε σε ταξίδι του στο νησί Κουροσίμα περίπου εκατό φυτά και μετά από λεπτομερή εξέταση επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για νέο είδος.

Τα μυκητο-ετεροτροφικά φυτά έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών εδώ και καιρό, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με αυτά, καθώς είναι δύσκολο να παρατηρηθούν, δεδομένου ότι είναι μικρά σε μέγεθος, σπάνια και δύσκολο να εντοπιστούν, διότι συνήθως ευδοκιμούν υπογείως, με τα υπέργεια όργανα να εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια των περιόδων καρποφορίας και ανθοφορίας.

Τα κλειστόγαμα φυτά καταναλώνουν λιγότερους πόρους και μπορούν να προσφέρουν καλύτερη αναπαραγωγική βεβαιότητα, δεδομένου ότι μπορούν να απελευθερώσουν σπόρους ακόμη και υπό λιγότερο από ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιπλέον, μπορούν να προσαρμοστούν σε τοπικούς βιοτόπους με το να απορρίπτουν επιβλαβείς γονιδιακές παραλλαγές.

Η ανακάλυψη του Gastrodia kuroshimensis προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να παρατηρηθούν περαιτέρω όχι μόνο τα μυκητο-ετεροτροφικά φυτά, αλλά να κατανοηθούν καλύτερα επίσης τα κλειστόγαμα είδη.

 

Πηγές: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161014092115.htm , http://thescienceexplorer.com/nature/newly-discovered-plant-has-flowers-never-bloom

Διαφήμιση