Αρχική Ειδήσεις Κορυφαίοι μαθηματικοί, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, σε φόρουμ για την τεχνητή...

Κορυφαίοι μαθηματικοί, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, σε φόρουμ για την τεχνητή νοημοσύνη

0
Διαφήμιση

Οι 21 «σοφοί» στα πεδία των Μαθηματικών και της επιστήμης των Υπολογιστών  συγκεντρώθηκαν για τέταρτη χρονιά στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις. Στο φόρουμ συμμετέχουν μόνο οι βραβευμένοι με τα κορυφαία διεθνή βραβεία στους τομείς αυτούς (Turing, Abel, Fields και Nevanlinna – δεν απονέμεται Νόμπελ Μαθηματικών).

Στο φόρουμ συμμετέχει και ο ελληνικής καταγωγής ειδικός της πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης, κάτοχος του βραβείου Turing 2007. Παρόντες, μεταξύ άλλων, είναι οι Vinton Gray Cerf, Sir Michael Francis Atiyah, Frederick Brooks, Sir C. Antony R. Hoare, Vladimir Voevodsky, Sir Andrew John Wiles, Endre Szemerédi, Ngô Bảo Châu, Shigefumi Mori κ.α.

Στο πλευρό των 21 «σοφών» θα είναι 200 προσεκτικά επιλεγμένοι και πολλά υποσχόμενοι νέοι επιστήμονες των μαθηματικών και της πληροφορικής από 50 χώρες.

Το κεντρικό θέμα του φόρουμ (18-23 Σεπτεμβρίου), που πραγματοποιείται στο Νέο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, θα είναι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, οι πιθανές εφαρμογές της και οι προκλήσεις της για την κοινωνία. Την πρωτόβουλία για τη δημιουργία του ετήσιου φόρουμ είχαν το γερμανικό Ίδρυμα Klaus Tschira Stiftung και το Ινστιτούτο Θεωρητικών Μελετών της Χαϊδελβέργης.

Στο φετινό Φόρουμ ο Ι. Σηφάκης θα μιλήσει για τη «Φύση της Επιστήμης των Υπολογιστών» ως ανεξάρτητου πεδίου επιστημονικής γνώσης, αναλύοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές με την μελέτη των φυσικών φαινομένων από τη Φυσική και τη Βιολογία. Κατ’ επέκταση, θα αναφερθεί στη σχέση της φυσικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Σηφάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ και επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, από όπου πήρε το διδακτορικό του. Από το 1976 έχει και τη γαλλική υποηκοότητα. Σήμερα είναι καθηγητής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (EPFL) και διευθυντής του Κέντρου Ολοκληρωμένης Έρευνας στη Γκρενόμπλ.

Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, ενώ έχει διατελέσει επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) της Ελλάδας.

Διαφήμιση