Αρχική Ειδήσεις Πως επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου η χρήση μαριχουάνας

Πως επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου η χρήση μαριχουάνας

0
Διαφήμιση

Η ηλικία κατά την οποία ένας έφηβος αρχίζει τη χρήση μαριχουάνας μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές από το Κέντρο BrainHealth του Πανεπιστήμιου του Τέξας στο Ντάλας.

Στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην “Developmental Cognitive Neuroscience”, οι επιστήμονες περιγράφουν πως ο τρόπος χρήσης μαριχουάνας, και η ηλικία στην οποία ξεκινά η χρήση, μπορούν να μεταβάλλει δυσμενώς τις δομές του εγκεφάλου που διέπουν το υψηλότερο επίπεδο της σκέψης.

Από τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται πως οι συμμετέχοντες που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν μαριχουάνα στην ηλικία των 16, εμφανίζουν σοβαρές παραλλαγές στο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, το τμήμα εκείνο, που είναι υπεύθυνο για την κρίση, τη λογική και τη σύνθετη σκέψη

Τα άτομα που άρχισαν να χρησιμοποιούν μαριχουάνα μετά την ηλικία των 16 εμφανίζουν σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης του εγκεφάλου.

“Η επιστήμη μας έχει δείξει ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι πολύπλοκες.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η χρονική στιγμή της χρήσης κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικές μορφές των αποτελεσμάτων», εξήγησε η Francesca Filbey, Ph.D., κύρια ερευνήτρια και πρόεδρος του “Bert Moore of Behavioral and Brain Sciences” του Κέντρου BrainHealth.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε μαγνητικές τομογραφίες 42 ατόμων που κάνουν “βαριά” χρήση μαριχουάνας. Είκοσι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ως “πρώιμη έναρξη” με μέσο όρο ηλικίας 13,18 και 22 είχαν επισημάνθηκαν ως “όψιμη έναρξη” με μέση ηλικία 16,9.

Σύμφωνα με τις αυτο-αναφορές, όλοι οι συμμετέχοντες, ηλικίας 21-50, άρχισαν να χρησιμοποιούν μαριχουάνα κατά τη διάρκεια της εφηβείας και συνέχισαν σε όλη την ενήλικη ζωή, με τη χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η Filbey σημειώνει ότι μια διαχρονική μελέτη θα ήταν αναγκαία για να αποδειχθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ των μεταβολών του εγκεφάλου και τη χρήση μαριχουάνας.

Παράλληλα, σημειώνει πως μελλοντικές μελέτες της, θα διερευνήσουν τη γνωσιακή και συμπεριφορική αλλαγή που επιφέρει η χρήση μαριχουάνας εντός της εφηβικής περιόδου.

Διαφήμιση