Αρχική Ειδήσεις Επιχείρηση “πλαστικά σκεύη” (τάπερ)

Επιχείρηση “πλαστικά σκεύη” (τάπερ)

0
Διαφήμιση

Του επιστημονικού συνεργάτη Παναγιώτη Χαλουλάκου

Η ζωή μας εμπλέκεται χωρίς καν να το γνωρίζουμε μέσα σε έναν τρόπο λειτουργίας και διαδικασίας που τις περισσότερες φορές μόνο ακίνδυνος δεν είναι.

ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ-Α”

Λέξη άγνωστη για τους ποιο πολλούς/ες και ποιο πολύ για την απλή νοικοκυρά.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό οικιακού εξοπλισμού σε όλα τα σπίτια υπάρχουν πλαστικοί περιέκτες τα λεγόμενα στη καθομιλουμένη (τάπερ).

Πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα απλό τάπερ ,που σε κάθε σπίτι ειδικά την ώρα της παρασκευής της λιχουδιάς ετοιμαζόμαστε μετά το γεύμα να συντηρήσουμε το φαγητό μας στο υπέροχο γεμάτο συναισθήματα πλαστικό τάπερ τις γιαγιάς;

Ελέγξτε τα τάπερ που έχετε στο σπίτι και πετάξτε οποιοδήποτε είναι κατασκευασμένο από διαφανές, άκαμπτο πλαστικό, και φέρει την σφραγίδα με ένα “PC” (σημαίνει πολυανθρακικό) ή με τον αριθμό “7”. Αυτοί είναι οι τύποι των δοχείων που μπορεί να περιέχουν BPA.

Τι είναι η λέξη “ΒΡΑ”

Είναι η χημική ουσία-ενδοκρινός διαταρράκτης με την ονομασία Δισφαινόλη Α(ΒΡΑ)που

δυστυχώς υπάρχει σε όλο το πλανήτη και με αυτήν από την ώρα που γεννιόμαστε με την μέθοδο ταΐσματος με μπιμπερό την διοχετεύουμε στο σώμα μας.

Πριν από μερικούς μήνες το περιοδικό «ΤΙΜΕ», σε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, ευφυώς σημείωνε ότι όποιος δεν έχει στο αίμα του τη χημική ένωση δισφαινόλη-Α… δεν είναι από τη γη.

Οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την παρουσία της συγκεκριμένης ουσίας σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως συσκευασίες τροφίμων ή βρεφικά μπιμπερό, έχουν απασχολήσει σοβαρά το δημόσιο διάλογο και το σχεδιασμό πολιτικών τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε αρκετές χώρες.

Ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που το 2008 απαγόρευσε τη χρήση της δισφαινόλης-Α στα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με παιδιά, ιδίως στα μπιμπερό και ο δήμος του Παρισιού αποφάσισε να αντικαταστήσει και να στείλει για ανακύκλωση σε ειδικά κέντρα 28.000 μπιμπερό που χρησιμοποιούνται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω των ανησυχιών για τους κινδύνους από την τοξική ουσία διφαινόλη-Α.

Τα μπιμπερό θα αντικατασταθούν είτε με γυάλινα είτε με πλαστικά για τα οποία υπάρχει εγγύηση ότι δεν περιέχουν δισφαινόλη-Α, είναι, δηλαδή, Free BPA.

Αναφέρομαι στο παράδειγμα του μπιμπερό ώστε να καταλάβουμε πως “αναγκαζόμαστε” με τις λάθος επιλογές (πλαστικά μπιμπερό) αντί (γυάλινα) να διοχετεύουμε στον οργανισμό μας αυτή την βλαβερή χημική ουσία.

Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές αυτών των πλαστικών δοχείων έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την ουσία δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ).

Τρόποι αντιμετώπισης η πρόληψης”

Οι πέντε βασικοί κανόνες που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να ακολουθούμε είναι:

-Να αποφεύγονται τα δοχεία από πολυανθρακικό πλαστικό, που συνήθως χρησιμοποιούνται για αποθήκευση τροφών και ποτών. Τα πολυανθρακικά πλαστικά αναγνωρίζονται από τη σήμανση «PC» ή τον αριθμό 7.

– Προτιμήστε πιπίλα από σιλικόνη και όχι από ελαστικό ή λάτεξ, από το οποίο μπορεί να εκλυθούν τοξικές χημικές ουσίες.

-Να αποφεύγετε το ζέσταμα φαγητών σε πλαστικά δοχεία όταν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων και να χρησιμοποιείτε δοχεία από γυαλί, πορσελάνη ή ανοξείδωτο χάλυβα.

-Να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφίμων που είναι σε κονσέρβες και να επιλέγετε τρόφιμα αλλά και συστατικά όπως σάλτσες που πωλούνται σε γυάλινες ή χάρτινες συσκευασίες.

-Επιλέξτε πλαστικά σκεύη για το μωρό σας, όπως μπιμπερό κ.λπ., μόνο εάν επάνω στα πλαστικά προϊόντα αναφέρεται η ένδειξη «χωρίς δισφαινόλη-Α» ή «bisphenol free».

Οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι κατασκευαστές παιδικών προϊόντων προσφέρουν πλέον μπιμπερό αλλά και άλλα σκεύη χρήσιμα για τα μωρά χωρίς ΒΡΑ και έχουν την ανάλογη ένδειξη.

Οπότε τρέχουμε στη κουζίνα ανοίγουμε τα ντουλάπια και βγάζουμε έξω όλους τους πλαστικούς περιέκτες (ευκαιρία για ξεσκόνισμα ) και όποιος περιέκτης αναγράφει τα προαναφερόμενα στοιχεία ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ.

 

Διαφήμιση