Αρχική Ειδήσεις Εκστρατεία του ΙΚΕΑ συγκέντρωσε 30,8 εκατ. ευρώ για ΑΠΕ με αποδέκτες οικογένειες...

Εκστρατεία του ΙΚΕΑ συγκέντρωσε 30,8 εκατ. ευρώ για ΑΠΕ με αποδέκτες οικογένειες προσφύγων

0
Διαφήμιση

Η παγκόσμια εκστρατεία του IKEA συγκέντρωσε 30,8 εκατομμύρια ευρώ για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) με σκοπό να παρέχει φως και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις οικογένειες προσφύγων που ζουν σε καταυλισμούς στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας LED και λαμπών από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι πελάτες των καταστημάτων IKEA και το προσωπικό σε περισσότερα από 300 καταστήματα σε 40 χώρες βοήθησαν στην εκπληκτική επιτυχία της εκστρατείας αυτής. Το Ίδρυμα IKEA δώρισε 1 ευρώ για κάθε προϊόν LED που πωλήθηκε στα καταστήματα IKEA και στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Η εκστρατεία «Περισσότερο φως για τους πρόσφυγες» ‘έτρεξε’ για τρεις χρονικές περιόδους, με πιο πρόσφατη από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου 2015.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της εκστρατείας, συγκεντρώθηκαν 12,4 εκατομμύρια ευρώ. Με το ποσό αυτό μπόρεσε η Υ.Α. να παρέχει φωτισμό και ενέργεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα δώσει επίσης τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά να πάνε στο σχολείο.

Η παροχή φωτισμού και ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα κάνει τους προσφυγικούς καταυλισμούς πιο ασφαλείς και πιο κατάλληλους για τη διαμονή των πολλών οικογενειών που βρίσκονται εκεί.

Καθώς οι πολεμικές συρράξεις και οι διώξεις είναι οι βασικές αιτίες που έχουν ως αποτέλεσμα τον αναγκαστικό εκτοπισμό, η Υ.Α. εκφράζει επίσης την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό των ατόμων που εκτοπίζονται λόγω των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους.

Η Υ.Α. προσαρμόζει την εξεύρεση λύσεων στις τοπικές συνθήκες, όπως με τη δημιουργία μιας ηλιακής φάρμας στον προσφυγικό καταυλισμό Azraq στην Ιορδανία.

Με χρηματοδότηση από την εκστρατεία του IKEA «Περισσότερο φως για τους πρόσφυγες», η ηλιακή αυτή φάρμα θα καλύψει μακροπρόθεσμα τις ενεργειακές ανάγκες 60.000 προσφύγων.

Θα μειώσει επίσης τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 3.500 τόνους κατ’ έτος που σε άλλη περίπτωση θα προκαλούσε η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Οι θετικές επιδράσεις της εκστρατείας στις ζωές των προσφύγων είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Περισσότεροι από 280.000 πρόσφυγες και μέλη των κοινοτήτων υποδοχής στην Αιθιοπία και την Ιορδανία ζουν σε συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας τη νύχτα, χάρη στη διανομή 56.000 ηλιακών φορητών λαμπών και την εγκατάσταση 720 ηλιακών φωτιστικών δρόμου.

Για τη βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων κατασκευάστηκαν 22 μονάδες παραγωγής βιοαερίου στο Μπανγκλαντές.

Έτσι, είναι πλέον δυνατή η επεξεργασία των οικιακών σκουπιδιών και η παραγωγή οικολογικών καυσίμων για το μαγείρεμα, από την οποία ωφελούνται περισσότερες από 200 οικογένειες προσφύγων.

Περισσότερα από 37.000 παιδιά πρόσφυγες μπόρεσαν να γραφτούν στο δημοτικό σχολείο, ενώ740 νέοι δάσκαλοι εκπαιδεύτηκαν στο Μπανγκλαντές, το Τσαντ και την Αιθιοπία.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί λόγω πολεμικών συρράξεων και της βίας έχει φτάσει σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η στήριξη που δεχόμαστε από το Ίδρυμα IKEA για την ευαισθητοποίηση και τη διάδραση με το κοινό είναι ανεκτίμητη.

Εκτιμούμε ιδιαιτέρως τις προσπάθειες των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και πελατών των καταστημάτων IKEA που συμμετείχαν στην εκστρατεία», δήλωσε η Αναπληρώτρια Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Kelly T. Clements.

 

Διαφήμιση