Αρχική Ειδήσεις Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τους οικολογικούς κινδύνους από τα απόβλητα στα νησιά

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τους οικολογικούς κινδύνους από τα απόβλητα στα νησιά

0

Οι οικολογικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, απασχόλησαν έκτακτη διυπουργική σύσκεψη. , Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και του υφυπουργού πάρα τω Πρωθυπουργώ για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Τέρενς Κουίκ.

Στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του υπουργείου Επικρατείας, συμμετείχαν επίσης οι τεχνικοί και νομικοί σύμβουλοι των δύο ανδρών, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δημήτρης Πολιτόπουλος, ενώ έγινε και τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού.

«Ο μεγαλύτερος όγκος των αποβλήτων αφορά πλαστικό υλικό, το οποίο προειδοποιώ ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θαφτεί στα νησιά ή όπου αλλού, γιατί αυτό θα συμβάλει σε μία τεράστια οικολογική καταστροφή και απώλεια πόρων», δήλωσε μετά την πολύωρη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης – και συνέχισε:

«Με πιλοτικό πρόγραμμα στη Λέσβο που δέχεται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική και προσφυγική εισροή, και με την επικείμενη συνεργασία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων νησιών του Αιγαίου που έχουν ανάλογα ζητήματα, θα πρέπει τάχιστα να προχωρήσουμε στη διαχείριση αυτού του υλικού που είναι ακέραιες ή σπασμένες βάρκες, φουσκωτά, σωσίβια, εξωλέμβιες μηχανές, κατεστραμμένα ήδη ρουχισμού κλπ.

Μία διαχείριση η οποία θα συμβάλει και στη μη απώλεια πόρων προς όφελος των ΟΤΑ και της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσα από ανάλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατά το δυνατόν τοπικές.

Σε αυτή τη διαχειριστική στρατηγική πρέπει να υπάρξει συνεργασία, είτε με ΚΥΑ είτε με νομοθετικές ρυθμίσεις με δήμους, περιφέρειες, συναρμόδια υπουργεία, όπως το Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, όπως επίσης το Λιμενικό, την Αστυνομία κλπ.»

Ο κ. Τσιρώνης πρότεινε μάλιστα να οριοθετηθούν χώροι συγκέντρωσης όλων αυτών των υλικών, με αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας έναντι όποιων κινδύνων, με απώτερο σκοπό την ανακύκλωση, μεταποίηση ή ακόμα και αλληλέγγυες προσφορές σε κράτη της Αφρικής, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν σχετικά αιτήματα – π.χ. για σωσίβια που μπορούν να σώσουν ζωές, όπως για παράδειγμα στη λίμνη Βικτώρια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη προτάθηκε τέλος, να οριστεί μια μικρή, ευέλικτη ομάδα εργασίας, ενώ συμφωνήθηκε ότι το γενικότερο συντονισμό για το συγκεκριμένο ζήτημα θα έχει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, και ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι κ.κ. Τσιρώνης και Κουίκ θα κάνουν μια πρώτη επίσκεψη στη Λέσβο για συνεργασία με τον εκεί δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, και στη συνέχεια συνάντηση εργασίας με τους δημάρχους εκείνων των νησιών, που εμπλέκονται στο θέμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών εισροών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here