Αρχική Ειδήσεις Δέος προκαλεί ο βυθός της Κρήτης

Δέος προκαλεί ο βυθός της Κρήτης

0
Διαφήμιση

Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε δειλά δειλά να αναπτύσσεται ο καταδυτικός τουρισμός στη χώρα μας κι από τότε η Κρήτη κατάφερε να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με τα περισσότερα καταδυτικά κέντρα.

Ο βυθός της Ελλάδας, όπως και της μεγαλονήσου, είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Μάλιστα, το 1975 το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον ΕΟΤ κάλεσαν στην Ελλάδα τον Ζακ Υβ Κουστώ για να γυρίσει ταινιες με θέμα την «Αναζήτηση της Ατλαντίδας».

Οι έρευνες του Κουστώ έγιναν σε αρκετές περιοχές μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη: στο Ηράκλειο, στο νησιά Δία και Ψείρα, στον Κάβο Σίδερο και στον Όρμο της Αγίας Πελαγίας. Τα ευρήματα της αποστολής ήταν ιδιαίτερα σημαντικά καθώς παρείχαν πληροφορίες για τη νεολιθική περίοδο, κάλυπταν την αρχαιότητα και έφταναν μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο ακατοίκητο νησάκι Δία, απέναντι από το Ηράκλειο, βρέθηκαν τέσσερα αρχαία ναυάγια, βενετσιάνικες άγκυρες και ένα υποθαλάσσιο λιμάνι ηλικίας 3.000 χρόνων.

Ένα ακόμα εύρημα ήταν το “λείψανο” της υποναυαρχίδας “La Therese” του γαλλικού στόλου η οποία βυθίστηκε πριν 344 χρόνια. Τα μυστικά του πλοίου παρέμειναν για αιώνες στο βυθό ως το 1976 όπου ο Ζακ Υβ Κουστώ μαζί με την ομάδα του (μεταξύ των οποίων και κρητικοί αυτοδύτες) ανέσυραν 129 αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως νομίσματα αλλά και πολεμικό υλικό (κυρίως βόλια).

Πέρα όμως από αυτές τις βυθισμένες πολιτείες, ο απλός κολυμβητής μπορεί εύκολα να διαπιστώσει την ομορφιά του βυθού και την πλούσια υποθαλάσσια ζωή στις περισσότερες από τις παραλίες της Κρήτης.

Σε όλη την Κρήτη λειτουργούν πολλά καταδυτικά κέντρα (κυρίως στα βόρεια του νησιού) που μπορούν να εξυπηρετήσουν δύτες κάθε κατηγορίας κάθε χρονική περίοδο με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Στη Νότια Κρήτη, το Λιβυκό Πέλαγος με πεντακάθαρα και διαυγή νερά καθημερινά όλο το χρόνο, διαθέτει στο βυθό του πλούσια ζωή και έχει τον πλέον ενδιαφέροντα ανάγλυφο βυθό στη Μεσόγειο.

 

Διαφήμιση