Αρχική Ειδήσεις Ψηφιακός χάρτης με 238 τοπωνύμια της Σκιάθου

Ψηφιακός χάρτης με 238 τοπωνύμια της Σκιάθου

0
Διαφήμιση

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» στην πρόταση της Γεωργίας Φαρίνου-Μαλαματάρη, καθηγήτριας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, που αφορούσε τη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός ψηφιακού χάρτη με τα 238 τοπωνύμια, όπως αυτά αναφέρονται στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Σήμερα αυτή η πρόταση αποτελεί πραγματικότητα, όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θοδωρής Τζούμας. Ο ψηφιακός χάρτης πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και με σύνδεση στις ιστοσελίδες «Σπίτι-Μουσείου Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Τα τοπωνύμια αυτά, έχουν τη δική τους φωνή και αφηγούνται τη μακρόχρονη ιστορία της Σκιάθου, δεν παραλείπει να τονίσει επίσης ο κ. Τζούμας.

Οι ονομασίες αυτών των τόπων προέρχονται από τη διαμόρφωση του τοπίου (ρέμα Αγαλλιανούς, Κακόρεμα, Καμίνι, Κεφάλα), της θέσης του και της χρήσης του από τους κατοίκους (Αλώνι, Μύλος, Μποστάνια, Ταρσανάς), από κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα, από φυτά ή δέντρα που φύτρωναν ή καλλιεργούνταν σ’ αυτόν τον τόπο (Αμπελάκια, Ρόγγια, Μυγδαλιά), από παραδόσεις ή συμβάντα τοπικά (Το νησί της Ουρανίτσας, της Κοκκώνας το σπίτι), από υπάρχοντα ερείπια (Πρυί, Κάστρο), μνημεία και εκκλησίες (Ευαγγελίστρια, Αγία Αναστασά, ‘Αγιος Παντελεήμων, Μνημούρια).

Πάντως, όπως διευκρινίζει ο κ. Τζούμας, η ακριβής ερμηνεία ενός τοπωνυμίου είναι μεγάλο ζήτημα, εξαιτίας του γεγονότος ότι μέσα στο χρόνο οι λέξεις αυτές έχουν παραφραστεί, από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα να μην είναι κανείς σίγουρος για την αρχική τους προέλευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση